Това е една страхотна картофена крем супа , която е подправена с индийско орехче и кленов сироп . Индийското орехче и кленовия сироп придават на супата лек вкус на тиквен пай, когато съставките й бъдат разбъркани в блендъра на пюре.
Продукти:
2 с.л. масло
1 чаша нарязан лук
2 малки стъбла целина (нарязана на ситно)
1 средно голям праз (нарязан на ситно)
1 голяма скилидка чесън (нарязан на ситно)
700 гр. сладки картофи , обелени и нарязани на малки парченца
4 чаши пилешки бульон или консервиран пилешки бульон без сол (използвайте вегетариански бульон за вегетарианският вариант на рецептата)
1 пръчка канела
1/4 ч.л. смляно иднийско орехче
2 с.л. кленов сироп
Връхчета на листа от целина (нарязан на ситно)
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете нарязаният на ситно лук и запържете за около 5 минути. Добавете нарязаната целина и праз и запържете за още 5 минути. Прибавете чесъна и запържете за още 2 минути.
След това прибавяме картофите, пилешкият бульон, канелата и индийското орехче и оставяме да заври. Намалете температурата и оставете да ври, докато картофите омекнат, за около 20 минути.
Извадете пръчката канела и я изхвърлете. След това трябва да пасирате супата в блендъра, като го направите на няколко партиди. Пасираната супа сложете в отделна тенджера.
Добавете кленовия сироп и оставете супата да се затопли на средно ниска температура. Овкусете супата със сол и черен пипер на вкус. (Можете да приготвите супата един предварително, като я оставите в хладилника отделно от целината за декориране. Преди да я сервирате, трябва леко да я затоплите и поварите за малко.) Разпределете супата в отделни купички и декорирайте с листата от целина.