Обелените картофи нарежете на кубчета и ги сложете да се варят. Когато се разварят добре, намачкайте ги на пюре. В малко олио запържете ситно нарязания лук, добавете малко сол и изсипете лука при картофеното пюре. Добавете 2-3 нарязани скилидки чесън (може и да пропуснете), 1-2 чаени лъжички риган, сол на вкус, черен пипер и масло/маргарин. Объркайте всичко, докато пюрето е все още топло.
Разтворете маята в топла вода, добавете солта, захарта, олиото, разбъркайте и добавете брашното. Омесете тесто, което не залепва. Оставете го да почива за около десет минути, след което го разточете на правоъгълна кора. Разпределете плънката върху кората, както е показано на снимката:.
Подвийте кората от три страни, както е на снимката.
След това навийте на руло откъм неподгънатата страна.
Навитото руло поставете в тава, покрита с хартия за печене. Намокрете тестото с ръце, а след това го поръсете с брашно..
Разрежете хляба в средата, а отстрани направете по-плитки декоративни разрези (като на снимката)..
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втасва на топло (може да го сложите и във фурната на 50 градуса, ако бързате).
Изпечете втасалото коматче на 250 градуса за 15-20 мин., след това допечете на 200 градуса за още 25-30 мин.