Македонците са известни със сполучливите си рецепти за тестени изделия. А тази сладка македонска суканица е върхът на сладките погачи - и красива, и изключително вкусна! Приготвя се лесно, макар и да изглежда като произведение на изкуството - непременно си запишете тази рецепта.
Без много проблеми се получава ефектна форма, а почата е толкова вкусна и мека, че всеки ще ви пита за рецептата. Ако пък искате да я направите с неутрален вкус, сменете плънката и сложете по-малко захар. Ето какво ви трябва:
Сладка македонска суканица
Продукти за тестото:
- 1 пакетче суха мая (10 г)
- 3 супени лъжици захар (60 г)
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 2 чаши хладко мляко (400 мл)
- 50 г разтопено масло
- 1/2 малка чаша олио (100 мл)
- 1 яйце
- 700 гр.
За плънката:
- 200 г брашно
- 3 супени лъжици (60 г) захар
- 3 супени лъжици смлени орехи (25 г)
- 50 г масло или маргарин
За намазване:
- 1 жълтък
- 1 супена лъжица олио
Приготвяне:
Изсипете маята, захарта, солта и хладкото прясно мляко в дълбока купа, след което разбъркайте. След това добавете разтопеното масло, олиото и яйцето на стайна температура, след което отново разбъркайте.
След това започнете постепенно да добавяте брашното, докато разбърквате. Когато стане компактно се омесва на ръка. Месете го няколко минути, докато стане гладко и не залепва за ръката ви. Трябва да е средно меко.
Покрийте го с капак или стреч фолио, след което го оставете да втасва на топло място за час, докато увеличи хубаво обема си.
През това време се приготвя сместа за плънката: в купа се изсипват брашното, захарта и маслото със стайна температура. Разбъркайте сместа на ръка. В крайна сметка трябва да получите "трохи". Добавете смлените орехи и разбъркайте.
Замесете тестото, след което върху леко набрашнена повърхност го разточете на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Подрежете краищата, за да стане равномерно (и запазете изрязаното тесто за по-късно). Намажете цялата повърхност с малко масло.
Равномерно разпределете плънката върху 2/3 от повърхността на кората, а върху останалата част направете диагонални разрези под кос ъгъл с ширина 1-1,5 см. Не режете докрай! От страната с плънката започнете да навивате руло.
Навитото руло внимателно прехвърлете в предварително намазана с масло тава (30 см). Съберете краищата заедно, за да направите пръстен. От предварително изрязаното тесто направете украса по избор (по желание) и я закрепете към тестото.
Покрийте със стреч фолио и оставете суканицата на топло място за 15 минути. Намажете я с разбит в малко олио жълтък и поръсете със смлян мак или нещо по ваш избор. Пече се един час в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Ако забележите, че горната част е покафенела твърде бързо (в някои фурни), просто покрийте горната част на питката с фолио и допечете.
Да ви е сладко!