Този сладкиш получи името си поради специалната технология на сглобяване. Тестото за късо тесто за него се натрива на най-обикновеното кухненско ренде. Благодарение на това печенето се оказва много красиво, сладкишът не е твърд, а текстуриран.
За настърганият пай можете да вземете каквото и да е сладко, но е по-добре да не използвате твърде течно. Също така няма да е много удобно да намерите големи големи плодове в пълнежа, например от череши. Взимаме каквото имаме, слагаме между блатовете на настъргания пай и печем!
сладкиш СЪС СЛАДКО
СЪСТАВКИ
2 яйца
200 г маргарин
250 г захар
1 ч.л ванилия
1 ч.л бакпулвер
500 г брашно
200 г сладко или конфитюр по ваш избор
Разтопете маргарина, след което изсипете в дълбока купа.
Смесете разтопеният маргарин с яйцата, захарта и ванилията.
Пресейте брашното, смесете с бакпулвера и добавете към останалите съставки. Брашното трябва да се въвежда постепенно, като се разбърква добре.
Замесете тестото и го разделете на 2 части. Едината от тях трябва да е малко по-голяма от другата. След това сложете по-малката част от тестото в хладилник за 1 час.
Разточете по-голямата част от тестото и поставете в тава за печене. Застелете формата с хартия за печене, намазана с масло.
Сложете сладко или конфитюр върху тестото. Разпределете равномерно по повърхността.
Извадете втората част от тестото от фризера и го настържете на ренде, като покриете равномерно плънката. Понякога ме мързи да сложа тестото във фризера и просто да го накъсам на малки парченца, преди да го сложа върху плънката.
Сложете сладкиша в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за около 25 минути.
Добър апетит!
РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ
Твърде рядко ли е сладкото? Към него можете да добавите малко натрошени бисквитки, нарязани ядки, получава се много вкусен пълнеж с кокосови стърготини.
Ако сладкото е твърде сладко, можете да добавите към него малки парченца ябълка или друг кисел плод.
Друг вариант е да налеете малко лимонов сок. Между другото, кората може да се добави и към пълнежа или към самото тесто за пай, печивото с него ще се окаже много ароматно.
Ако обичате пайове с ябълки, тогава тази луксозна шарлотка няма да ви остави безразлични. Неговата особеност е, че не само е много вкусно, но и украсява всяка празнична трапеза с необичайния си вид.