Този плодов сладкиш стои записан на първа страница в тетрадката ми с рецепти и неслучайно - рецептата е от една приятелка, голяма кулинарка, с която навремето работехме заедно. Отдавна не съм виждала Юлето, но у дома често я споменаваме с добро, защото нейният сладкиш с праскови е на особена почит у всички.
Въздушен, нежен на вкус, с вкусна глазура, свежи праскови и нежни круши - идеалната хапчица към сутрешното кафенце, а гостите винаги остават очаровани! Най-хубавото е, че се приготвя бързо и лесно, а най-лошото - че свършва още по-бързо.
Сладкишът с праскови на Юлето
Продукти:
250 гр.брашно
5 яйца
200 гр. масло
210 гр. захар (160 гр. за тестото, 50 гр. за крема)
50 мл прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 пак.ванилова захар
щипка сол
около 800 гр. праскови (аз имах 700 г пресни праскови и взех 1 банан)
1 круша
400 гр.заквасена сметана
50 гр. бадеми
Приготвяне:
Ако 200 гр. захар ви се струват много, може да я намалите на 160 гр.
Нарежете прасковите наполовина, отстранете костилките и залейте с вряла вода за 2 мин., след което залейте със студена вода и ги обелете. Сложете половинките в купа и ги поръсете с малко захар (най-добре кафява) за 20 минути.
Междувременно пригответе тестото.
Разбийте мекото масло със захарта, солта и ванилията, добавете яйцата и отново разбийте добре.
След това пресейте брашното с бакпулвера, добавете млякото и прибавете сместа към тестото. Бийте с миксер.
Намазнете голяма дълбока правоъгълна тавичка за печене (30х25 см) (може и да я покриете с хартия за печене), изсипете вътре тестото и го разпределете на равен слой.
Отгоре подредете прасковите, нарязани на филийки. Обелете и нарежете крушата на малки кубчета, поръсете с лимонов сок и поръсете между резенчета праскови. Печете на 180 * C за около 40 минути.
За крема: 2-3 минути преди сладкишът да е готов, смесете заквасената сметана със захарта (50 гр.), разбийте малко с миксер. Извадете сладкиша от фурната и веднага намажете горещия сладкиш със студената сметана.
След около 20 минути можете да поръсите десерта с нарязани бадеми или бадемови люспи, леко запечени на слаба фурна.
Охладете малко и след това внимателно извадете от формата. Когато сладкишът напълно се охлади, го сложете в хладилника за 2-3 часа.