„Затова се казва „ вълшебен сладкиш "“, небрежно уверих приятелите си, когато ги поканих на кафе, да се насладят на новата торта Абракадабра . Всъщност тази рецепта не е нова, датира от кой знае кога, но аз я пробвах за първи път и останах много възхитена от резултата.
Когато им казах, че всички съставки се объркват в една смес и тази смес само се изсипва във формата и се пече, приятелките ми само ми се изсмяха и ме попитаха: "А плънката?" а другата кора? Трябва да се пекат отделно, след което ги сглобяваш, нали?"
След един час спорове станах и реших да им демонстрирам цялата процедура, така че изпекох още една торта. Познахте, те бяха възхитени като мен първия път и още гадаят как е възможно от една смес да се получи толкова вкусна, трислойна торта .
Сигурно тук се намесва физиката, тъй като съставките са с различен грамаж и плътност, при печенето се разделят и така се получават слоевете. Например маковото семе, макар и смляно, пак е най-тежко и пада на дъното, а яйцата остават в средата и от тях се получава "плънката". Както и да е, ето какво ви трябва за невероятния сладкиш Абракадабра :
Вълшебна торта Абракадабра
Продукти:
5 яйца
150 г захар
100 г брашно
200 г маково семе (смляно маково семе)
125 г разтопено масло/маргарин
5 супени лъжици вода
500 мл прясно мляко
кора и сок от един лимон
2 супени лъжици ром (лимон и ром се добавят на вкус)
Приготвяне:
В отделни съдове отделете белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват добре, докато побелеят, станат кремообразни и захарта се разтвори (около 5 минути разбиване с миксер). След това започнете да добавяте всички останали съставки една по една, с изключение на лимоновия сок.
Разбъркайте бавно и внимателно. В друга купа разбийте белтъците на пяна (с чиста и суха бъркалка), след което като се сгъстят постепенно добавете лимоновия сок. продължете да разбивате, докато получите наистина твърд сняг. След това лъжица по лъжица се добавя към жълтъчната смес и се разбърква внимателно, за да се запази пенливостта на сместа.
Намажете тавата само с масло или маргарин, но не я поръсвайте с брашно, за да е по-успешно отделянето на блатовете. формата трябва да е с размери 30х20 см или приблизително.
Загрейте фурната до 160 градуса, след което поставете сладкиша и го изпечете за един час. Изпеченият блат се оставя да изстине на стайна температура и едва тогава се нарязва и се поръсва с пудра захар.