Сладкиш без брашно, захар и мазнина! Евтин, здравословен и издържа 4 дни в хладилник!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сладкиш без брашно, захар и мазнина! Евтин, здравословен и издържа 4 дни в хладилник!
Сладкиш без брашно, захар и мазнина! Евтин, здравословен и издържа 4 дни в хладилник!
88494
Сладкиш без брашно, захар и мазнина! Евтин, здравословен и издържа 4 дни в хладилник!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сладкиш без брашно, захар и мазнина ! Евтин, здравословен и издържа 4 дни в хладилник! Не пропускайте тази рецепта за десерт, който можете да ядете като сладкиш, който е много здравословен и вкусен.

За приготвянето му са ви нужни два банана, като колкото по-зрели са те, толкова по-сладък ще бъде сладкишът. Ако искате да е с неутрален вкус (да прилича повече на хляб), тогава използвайте зелени или не толкова узрели банани.

Може да се пече в тавичка на котлона, а може и на фурна по ваш избор. Освен това, ако искате сладкият хляб да заприлича на торта, можете да добавите сушени плодове към тестото. Ето какво ви трябва:

обърнат бананов хляб

Сладкиш без брашно, захар и мазнина

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

  • 1,5 чаша овесени ядки
  • 2/3 чаша кокосови стърготини
  • 2 банана (200 г)
  • 1 по-твърд банан за украса
  • 150 мл вода
  • 1,5 чаена лъжичка бакпулвер (1 пак.)
  • 1 голямо яйце

Приготвяне: 

Смелете овесените ядки в блендер за около 30 секунди и направете същото с кокоса. Не е необходимо да се превърне напълно във фин прах, може да останат цели или половинки люспи.

Смесете ги в по-дълбока купа и добавете бакпулвера. Пасирайте бананите докато станат кремообразни и добавете едно голямо яйце. Разбъркайте на ръка, след което започнете да добавяте последователно от сухата смес и малко вода за разреждане.

цяло яйце в купа

Разбъркайте, докато всички съставки се комбинират. Това тесто не е като обикновено тесто за хляб, а е гъсто и полутечно, с аморфна консистенция. Може да се пече в дълбока тава (18 см) или в тенджера на котлона (18х7 см).

гъсто тесто сладкиш

Намажете формата с масло или олио и поръсете дъното с малко кафява захар (по желание). На дъното наредете нарязан на колелца банан, смлени орехи или други ядки, може и сушени плодове (червена боровинка, нарязани фурми, стафиди...).

нарязани банани

За солен вариант на дъното може да сложите наситнен лук, чушки, нарязани маслини... Отгоре се изсипва тестото, разстила се равномерно и се заравнява. Похлупва се с капак и се пече на котлона на най-ниската температура около 35 минути, захлупен.

сладкиш в тенджера

Бананов хляб в тенджера

След това изключете котлона и оставете сладкиша без да махате капака още 15 мин.

Ако го печете във фурната ще са ви необходими около 30 мин при температура 180 градуса. 

бананов сладкиш

бананов сладкиш без захар

Обърнете го в чиния и го оставете да изстине напълно.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft