- Блат:
- 4 йца-recepta.html">яйца
- 175 гр. ахар-recepta.html">захар
- 175 мл ехтин-recepta.html">зехтин или олио
- 1 пак. анилова захар-recepta.html">ванилова захар
- 175 мл топло прясно мляко
- 360 гр. рашно-recepta.html">брашно
- 2 с.л. акпулвер-recepta.html">бакпулвер
- щипка ол-recepta.html">сол
- 1 с.л.акао-recepta.html"> какао
- 1 с.л. прясно ляко-recepta.html">мляко
- 1 буркан компот от вишни или череши
- Крем:
- 400 мл сок от вишни
- 1 пак. пудинг ванилия
- 200 гр. хар-recepta.html">захар
- 200 гр. масло или маргарин
- Глазура:
- 200 гр. бял шоколад
- 4 с.л. олио или ехтин-recepta.html">зехтин
Комбинация от леко тръпчивия вкус на вишните, нежен пудинг ванилия и сладко разливащ се по небцето бял шоколад. Безподобно вкусен десерт!
Стъпка 1
Разбийте с миксер яйцата и захарта, постепенно добавете останалите съставки, освен какаото и лъжицата мляко. Две трети от сместа поставете в тава за печене с размер 20x30 cm, поръсена с брашно. В останалата част от сместа добавете какаото и млякото.
Стъпка 2
Черната смес изсипете бавно върху жълтата смес, като при това не е задължително да използвате лъжица. В сместа бавно притиснете вишните от компота. Печете около 30 минути на 180 градуса.
Стъпка 3
Разредете сока от компот с 400 мл вода, след което поставете в него захарта. Със сока пригответе пудинга, а щом се охлади, добавете разбития добре маргарин или масло.
Стъпка 4
След като се изпече блатът, намажете го с крема.
Стъпка 5
Разтопете на водна баня белия шоколад, добавете 4 супени лъжици олио/зехтин и залейте с глазурата сладкиша. Охладете добре и поднесете.