Сладкиш за боговете - тази гръцка орехова пита ще взриви всичките ви сетива! Нежна, пухкава и пропита в сладък сироп:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сладкиш за боговете - тази гръцка орехова пита ще взриви всичките ви сетива! Нежна, пухкава и пропита в сладък сироп:
Сладкиш за боговете - тази гръцка орехова пита ще взриви всичките ви сетива! Нежна, пухкава и...
21309
Сладкиш за боговете - тази гръцка орехова пита ще взриви всичките ви сетива! Нежна, пухкава и пропита в сладък сироп:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сиропираните сладкиши са характерни за Ориента. Но гърците също си имат своята версия на типичния за арабския свят сладкиш със сироп.

Става дума за т.нар.каридопита, или с други думи - орехова пита . Освен интензивния вкус на печени орехи този невероятно вкусен сладкиш пленява с нежна структура. Като добавим, че е пропит в сладък и ароматен сироп, сигурно няма да има човек, който да не закопнее за едно парченце! Ето колко лесно се прави тази гръцка орехова пита :

Гръцка орехова пита (Каридопита)

Продукти:

6 яйца

3/4 ч.ч.захар

1 ч.ч.галета или 9 ръжени сухара, смлени (може да използвате и бисквити)

1 ч.ч.орехи, смлени на едро

10 гр.бакпулвер (1/2 пакетче)

1 ч.л.канела, равна

1 прахче ванилия

За сиропа:

1,5 ч.ч.вода

1 ч.ч.захар

5-6 пъпки карамфил (или на върха на чаена лъжичка карамфил на прах)

1 резен лимон

Приготвяне:

Първо отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте на пухкав сняг с половината от захарта, а жълтъците разбийте с другата половина захар на пухкав крем, докато побелеят.

Смесете галетата (смлените сухари) заедно с орехите, бакпулвера и канелата. След това добавете на части към разбитите белтъци жълтъците и сместа от галета + орехи. Бъркайте с шпатула внимателно, за да не спадне обемът на сместа. Получената смест прилича на пандишпанено тесто.

Изсипете тестото в квадратна тавичка със страна 25 см (или кръгла форма 24 см) и го изпечете в предварително загрята фурна на 180С ( или на 160-170С с вентилатор), на средната скара. Отнема около 25-35 мин., до суха клечка.

Извадете готовия сладкиш и го охладете за 30-тина минути. След това го залейте с топлия сироп.

Поръсете отгоре със смлени орехи и нарежете на квадрати, триъгълници или ромбове. Украсете сладкиша с цели половинки орехи.

За сиропа:

В тенджерка сложете 1,5 ч.ч.вода със захарта, карамфила и два резена лимон, и оставете сместа да ври за не повече от 5 мин. Свалете я от огъня и отстранете кармфилчетата и лимоновия резен.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft