Днес ще ви разкрия една много лесна и проста рецепта за кекс Зебра , която се приготвя бързо и с малко съставки. Украсата можете да измислите сами, но вярвам, че ще ви хареса и моята от бял шоколад, смесен с разтворимо кафе.
Нарекох рецептата Сладкиш за всеки ден , защото у дома буквално го приготвяме ежедневно - толкова бързо се изяжда, а всички търсят още парченце, след като свърши! Ето необходимите продукти:
Сладкиш за всеки ден
Продукти:
- 4 яйца
- 130 г захар
- 1 пакетче ванилова захар
- 1 щипка сол
- 100 мл слънчогледово олио
- 180 мл прясно мляко
- 300 г меко бяло брашно
- 16 г бакпулвер
- 2 с. л.
За украса:
- бял шоколад
- разтворимо кафе
Приготвяне:
В дълбока купа разбийте 4 цели яйца и добавете 130 г захар, 1 пакетче ванилова захар и щипка сол, след което разбийте добре с електрически миксер.
Когато сместа побелее и се сгъсти, а захарта се разтопи, постепенно и на тънка струйка се добавят 100 мл олио при непрекъснато бъркане на миксера. След това добавете 180 мл прясно мляко и разбъркайте с лъжица или телена бъркалка.
В получената смес започнете постепенно да добавяте 300 гр. брашно, като непрекъснато разбърквате и внимавате да не останат бучки. Преди края добавете бакпулвера (за това количество са необходими 16 гр.).
Сместа излиза доста като количество, така че за да не се разлее, както се случи при мен, използвайте по-дълбока и по-голяма купа.
Когато получите хубава, гладка и хомогенна смес, я разделете на две половини в два различни съда. В отделна купа сложете две супени лъжици какао на прах и добавете 50 мл студено мляко, след което разбъркайте, докато какаото се разтвори напълно.
Добавете какаовата смес към една от половинките на тестото, след това разбъркайте, за да се смеси и да се получи шоколадова смес. Така ще получите двете основни теста за кекса Зебра - бялата и кафявата смес.
Вземете форма за кекс или хляб (дълбока, тясна и дълга), след което я намазнете малко и я набрашнете. На дъното, в центъра на формата, сложете един черпак от кафявото тесто, а след това (докато кафявото се разтече) на същото място сложете един черпак от бялото тесто.
Редувайте кафяво и бяло тесто до изчерпване на материала. След това потупайте формата няколко пъти в основата, за да се отделят въздушни мехурчета, след което сложете сладкиша да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Проверете с клечка за зъби дали е изпечен сладкишът (ако излезе суха, значи е опечен), след което го извадете от фурната и оставете да изстине малко, след което го извадете от формата. След това го поръсете с пудра захар или го залейте с разтопен бял шоколад, към който сте добавили малко разтворимо кафе.