Тесто:
225 гр. брашно
75 гр. пудра захар
175 гр. масло
За карамеления крем:
200 гр. масло
380 гр. подсладено кондензирано мляко или 10-15 супени лъжици крем карамел
4 супени лъжици мед
Глазура:
325 гр. шоколад
Невероятно вкусни пастички - пръхкаво тесто с топящ се в устата карамел и богата глазура...
1. В тавата за печене поставете хартия за печене. Хартията трябва да бъде по-голяма, така че да покрие и стените. Загрейте фурната на 170 градуса.
2. Сложете брашното и захарта в купа и ги объркайте заедно с маслото. Объркайте добре сместа, докато стане еднородна. След това я поставете в тавата за печене и я разпределете и загладете хубаво. Може и да поставите между два листа хартия за печене и да го разточите, а след това да го прехвърлите в тавата. Тестото е много меко, така че изрежете излишното по ръбовете и попълнете с парчетата неравностите и дупките, след което заравнете и загладете добре отгоре.
3. Набодете тестото равномерно с вилица и печете около 5 минути на 170 градуса, след това
намалете температурата на 150 °. Продължете да печете около 30-40 минути, докато получи златист цвят. Извадете от фурната и оставете да се
охлади. В началото тестото е меко, но когато се поохлади, ще се втвърди.
4. За крема разтопете маслото и добавете кондензираното мляко и меда. Разбъркайте добре сместа. Загрейте на котлон или в микровълнова фурна 6-7 минути, докато сместа започне да кипи. Кремът е готов, когато се сгъсти и стане светлокафяв. Изсипете го върху бисквитения блат и оставете да се втвърди.
5. Разтопете шоколада на тих огън или на водна баня, излейте върху карамела и изчакайте да се охлади. Щом се втвърди, нарежете на парчета.
Съвети:
1. Използвайте тава с размери 30х20 см, а може и малко по-голяма. Тестото, въпреки че няма мая, се надува почти двойно. Тестото е хрупкаво, а с по-голяма дебелина е по-трудно да се реже. Затова е добре да се пече в голяма тава.
2. Хартията за печене не ви е нужна толкова, за да не залепва тестото, а за да може да извадите целия блат с карамела и заливката и лесно да го нарежете върху работния плот.