На вкус не си личи, че този вкусен сладкиш няма мляко и яйца, ще си помислите, че е направен по всички стандартни процедури. Можете да направите 2 големи сладкиша от няколко съставки, които ще ви струват максимум 5 лева.
Рецептата е предвидена за 2 големи кекса, а ако искате да направите по-малък, намалете количеството на съставките наполовина. Тъкмо ще ви излезе още по-евтино!
Ето какво ви трябва за този Евтин сладкиш в два цвята :
Евтин сладкиш в два цвята
Продукти:
300 мл газирана вода
150 мл олио
300 г захар
600 г брашно
малко настъргана портокалова кора
1 пакетче бакпулвер
1 малка лъжица екстракт от ванилия или 1 пакетче ванилова захар
И още:
2 супени лъжици какао
2 супени лъжици мармалад/сладко/ядки/сушени плодове
Приготвяне:
Този сладкиш не изисква специална подготовка на съставките, нито пък да стоите дълго време в кухнята. Всички съставки само се смесват и сладкишът се изсипва в 2 алуминиеви (ламаринени) съда и се слага във фурната. Не е нужно да цапате и много чинии.
В дълбока купа се слага газираната вода и се добавя олиото. След това сложете захарта и разбъркайте с тел/бъркалка докато се разтвори в течността. След няколко минути добавете бялото брашно, смесено с бакпулвера.
Сега сместа ще стане малко по-гъста и това се дължи на по-голямото количество брашно. Разбъркайте добре с бъркалка, за да няма бучки в сместа. Трябва да изглежда гъсто, но все пак добре комбинирано с всички съставки.
В сместа настържете малко портокалова кора, ако е органична можете да я добавите директно, но ако не е, третирайте я предварително със сода бикарбонат. Накрая се добавят само ваниловия екстракт и ваниловата захар и всичко се разбърква добре.
Намажете алуминиевите тави с масло по дъното и стените, след което ги набрашнете. Изсипете сместа първо в едната форма, след това половината в другата и заделете 1/3 от сместа настрана.
В останалата част смесете 2 супени лъжици какао и 2 супени лъжици сладко/мармалад/ядки или сушени плодове по избор.
Разделете шоколадовата смес на две и я изсипете в двете форми.
Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Сладкишът се пече малко по-дълго, около 55 минути, но все пак проверете с клечка. Има красив цитрусов аромат.