Тази "благородна" торта , наречена Маркиза , е най-лесният за приготвяне десерт, една от добре познатите торти от старите тефтери с рецепти на нашите майки и баби. Всеки може да я направи, ще успеете от първия път, а най-хубавото е, че в крема няма яйца, така че е идеален за летния период.
Маркиза е една от най-известните торти, любима за начинаещи, защото това е тортата, която обикновено всеки приготвя за първи път, защото е невероятно проста. Шоколадовият мус и бишкотите я правят перфектна, а допълнителен плюс е, че не се пече.
Яйцата са включени в старите рецепти за маркиза, но тъй като домакините са много предпазливи през топлия сезон и избягват сладкиши с яйца, тази рецепта предлага точно това - вкусен шоколадов крем без яйца , който прави тортата необичайно вкусна. Ето какво ви трябва, за да си приготвите фантастичната Шоколадова Маркиза :
Шоколадова Маркиза
Продукти:
400 г бишкоти
200 мл прясно мляко за бишкотите
За крема:
1 литър прясно мляко
150 г захар
3 супени лъжици царевично нишесте
3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици какао
100 г шоколад
За украса:
сладкарска сметана и кокос за поръсване
Приготвяне:
Вземете продълговата и дълбока форма за торта или хляб (може и във формата, която имате) и я постелете хубаво отдолу и отстрани със стреч прозрачно фолио, но така, че да виси отстрани, за да покриете накрая тортата от всички страни.
Накиснете бишкотите за кратко в млякото и ги подредете във формата. Покрийте страните и дъното. В по-дълбока купа смесете млякото със захарта, нишестето, брашното и какаото, след което разбъркайте, докато се смесят добре, без бучки.
Сложете на огъня и варете сместа при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти, точно като пудинг. Добавете нарязания на кубчета шоколад към горещия крем и разбъркайте, докато се разтопи и включи в крема.
Изсипете горещия крем в подготвената форма, покрита с бишкоти.
Покрийте отгоре с последния ред бишкоти, също накиснати за кратко в студено мляко.
Покрийте с найлоново фолио, след което оставете тортата в хладилник да стегне поне три часа.
Гарнирайте с разбита сметана и кокос.