Лято е, а какво по-освежаващо в горещините от един сладкиш с вишни ? Умерено сладък и леко кисел, той е перфектното допълнение към сутрешното или следобедно кафенце. Ето какво ви трябва, за да си приготвите:
Освежаващ сладкиш с вишни
Продукти (измерени с чаша от 100 мл):
- 4 яйца
- 3 чаши захар или на вкус
- 2 чаши кисело мляко
- 2 чаши олио
- 7 чаши брашно
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- около 500 г вишни без костилки
Приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи. Разбийте белтъците на пяна като постепенно добавяте захарта. Разбийте с миксера, докато захарта се разтвори и се получи твърд сняг от белтъци, който не пада от купата, когато я обърнете.
След това започнете да добавяте жълтъците един по един. Когато единият жълтък се е смесил със снега, добавете следващия. След това на тънка струя се добавя олиото, а накрая и киселото мляко. Ако желаете може да добавите за вкус ситно настъргана лимонова кора.
Освен настърганата кора добавих и две малки лъжички прясно изцеден лимонов сок и щипка ванилова захар. Накрая се добавя брашното и се разбива на по-бавни обороти, докато се получи гладко и компактно тесто без бучки.
Изсипете го в намаслена и набрашнена тава с размери 30х20 см (или застлана с хартия за печене). Сладкишът се пече около 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато изключа фурната винаги оставям сладкиша вътре да си "почине" малко.
Когато изстине се поръсва с пудра захар.