Сладкиш Негърска пяна - лесен като песен! Глътка коняк и става неземно пухкав и мек:
21 Ноември 2018
18877
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Бърз, лесен, икономичен и най-важното - нежно мекичък и страшно ароматен. Такъв е днешният сладкиш.
Името му е Негърска пяна , което може би се дължи на мекотата и тъмния цвят от сладкото в него. Най-вкусен става със сладко от кайсии или ягоди, но може да го приготвите с абсолютно всякакво по-кисело сладко или конфитюр .
Сладкишът със сладко се получава мекичък и пухкав (благодарение на коняка), сочен и невероятно ароматен .
Опитайте - няма да съжалявате!
Сладкиш Негърска пяна
Продукти
- 1 чаша кисело мляко ;
- 1 чаша сладко + една супена лъжица сладко за глазурата;
- 2 пресни яйца ;
- 150-200 гр. захар ;
- 2 чаши брашно (обем 250 милилитра);
- 1 с.л. сода за хляб (или 1 ч.л.сода + 2 ч.л. бакпулвер );
- 1 с.л. коняк - по желание;
- ванилия ;
- 1 шепа ядки на вкус - орехи , лешници, бадеми...
За поръсване
Приготвяне
- Може и да не добавяте коняк, но той прави сладкиша още по-сочен и с наситен вкус.
- Разбийте яйцата в купа, добавете захарта и бийте, докато сместа се сгъсти.
- Добавете сладкото, коняка и киселото мляко. Разбъркайте всичко с миксер до гладка смес.
- Пресейте пшеничното брашно в отделна купа, разбъркайте го със содата и бакпулвера (тази комбинация е по-добра от само сода), като използвате телена бъркалка.
- След това изсипете на части брашното в течните съставки, като разбърквате добре след всяка нова доза.
- Накрая добавете шепа ядки, предварително изпечени за 10 минути в сух тиган и нарязани.
- Покрийте тавичката с хартия за печене (или просто я намажете с масло) и излейте тестото.
- Пъхнете сладкиша във фурната, предварително загрята на максимална температура и печете в продължение на 10-15 минути.
- След това намалете фурната на 180 градуса, продължете да печете още 20-40 минути: всичко зависи от височината на сладкиша.
- Проверете готовността както обикновено: с дървено шишче или клечка за зъби.
- Незабавно извадете готовия сладкиш от формата, прехвърлете върху чиста кърпа и оставете да се охлади напълно.
- След това намажете горната част с течно сладко и поръсете по желание пудра захар например.
- Много вкусно става, когато се поръси със следната смес: захар, канела и шепа нарязани орехи. Орехите предварително са запечени на сух тиган и смлени.
Приятен апетит!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари