За крема:
6 големи яйца
1/2 чаша кленов сироп (може и мед)
1/2 чаша (добре напълнена) тъмна кафява захар
1 с.л. екстракт ванилия
2 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. фина сол
1 чаша пълномаслено прясно мляко
1 чаша гъста сметана за разбиване
2 с.л. ябълков ликьор (или ябълкова ракия)
1 стар хляб/питка/франзела (около 500 гр.), за предпочитане селски – изрежете кората, а средата нарежете на кубчета около 1-2 см.
За ябълковата плънка:
3 с.л. масло
1,250 кг. ябълки (около 5 големи – сорт Грани Смит или подобен) – обелени, почистени от семето и нарязани на полумесеци с дебелина около половин сантиметър
1/4 чаша кленов сироп плюс още малко за намазване
1/4 чаша (добре напълнена) тъмна кафява захар
Разбийте яйцата, кленовия сироп, кафявата захар, ванилията и солта в голяма купа. Прибавете млякото, сметаната и ликьора и бъркайте, докато се получи еднородна смес. Прибавете хлебните кубчета и ги натиснете, за да се потопят в крема. Оставете ги да киснат така за поне 30 минути, като от време на време притискате хляба надолу, за да се потопи.
Междувременно сложете решетката на фурната в долната й част и загрейте на 175 градуса. Намазнете добре правоъгълна форма за кекс с високи стени (поне 8-9 сантиметра). Разтопете 3 с.л. масло в голям незалепващ съд на умерен огън. Прибавете ябълковите резени и ги задушете, докато добият тъмно златист цвят и започнат за омекват, като бъркате и обръщате парченцата ябълка често – отнема около 10-12 минути. Добавете 1/4 чаша кленов сироп, след това – кафявата захар. Варете на бавен огън, докато течността се сгъсти до сироп (около 1 минута), след което дръпнете от огъня.
Смесете половината ябълкови резени със сметаново-хлебната смес и изсипете в приготвената форма. Подредете останалите ябълкови резени върху тестото на 2 редици. Ако е останал сироп от варенето на ябълките, с лъжица го разнесете върху ябълковите резени. Сложете формата в по-голяма тавичка с ръб и пъхнете във фурната. Печете сладкиша, докато повърхността се напука и ябълките добият тъмен кафяв цвят – около 1 час 30 минути (сладкишът ще се надигне доста над ръба на формата). Извадете го от фурната и оставете на стайна температура 45 минути – 1 час (през това време сладкишът ще спадне). Намажете ябълките с останалия кленов сироп. Сипете от сладкиша в купички с лъжица и поднесете топъл или на стайна температура.