За закваската:
100 мл топло прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
1 супена лъжица захар
малко брашно
За тестото:
1/2 кг брашно
10 гр. захар
10 гр. разтопено масло
150-200 мл топло мляко
1 яйце
1 ванилова захар
малко лимонова кора
щипка сол
За плънката:
мармалад, течен шоколад или конфитюр
За поръсване:
пудра захар
В 100-те милилитра топло мляко сложете захарта, маята и малко брашно. Оставете да шупне.
Загрейте останалото мляко. Разтопете маслото и го оставете леко да изстине. В топлото мляко добавете яйцето и разбийте леко. В голяма купа смесете брашното, захарта, солта, лимонената кора, ваниловата захар, втасалата мая, млякото с яйцето, и разтопеното масло.
Бъркайте интензивно, а след това доомесете и на ръка, докато получите топка тесто, която се отделя от стените на съда.
Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втасва на топло място. Нека удвои обема си.
Когато втаса добре, премесете и го разделете на 15 топки. Дооформете топките между дланите си, след това сложете в средата на всяка топка плънка по желание.
Затворете тестото около плънката и дооформете топката. След това подредете топчетата в намазнена тава с шева надолу.
Оставете ги да втасат отново на топло.
Пъхнете бухтичките в студена фурна и включете на 160 ° С, след което печете около 30 минути, в зависимост от вашата фурна, или докато добре се зачервят отгоре.
Преди печене ги намажете с разтопено масло и поръсете пудра захар, за да хванат перфектната хрупкава и сладка коричка.