Спомняте ли си онзи "прилично дебел" симпатяга в разцвета на силите си, който живее на покрива и има перка на гърба? Ако забавният Карлсон е усмихвал и вашето детство, то със сигурност си спомняте и любимите канелени кифлички на смешния дебеланко. Какво по-хубаво от порция ароматни и пухкави сладости с дъх на канела и масло? А ако сте от хората, които обичат да експериментират, може да поднесете вкусните печива за Великден - вместо традиционните козуначета.
Днес сме ви подготвили рецептата за перфектните сочни канелени кифлички, в които да се влюбите от първата хапка! Преди да започнем, няколко важни подробности: Идеалното тесто с мая трябва да бъде възушно, но все пак тежко, умерено сладко и достатъчно меко, за да са вкусни кифличките и на другия ден. Ако използвате наполовина вода/наполовина мляко, то това ще придаде на прекрасна пухкава вътрешност, а пресято ръжено брашно вместо пшениченото допринася кифличките да се усещат сочни на вкус. Кухненска везна и робот ще са ви от полза, но ако ги нямате - не е страшно! Както сами ще видите, продуктите не са сложни за набавяне - лесно може да ги откриете на щандовете на магазин Billa, а ако използвате талоните в списание "Кулинариум", ще спестите до 50 лв от стойността на покупката!
И така, бързаме към рецептата:
Най-сочните канелени кифлички (по рецепта на Карлсон)
- 250 гр.студено прясно мляко
- 250 гр.студена вода
- 25 гр.мая
- 200 гр.масло на стайна температура
- 100 гр.пудра захар
- 5 гр.смлян кардамон
- 5 гр.сол
- 150 гр.пресято ръжено брашно
- 800 гр.пшеничено брашно
За плънката:
- 150 гр.масло на стайна температура
- 250 гр.пудра захар
- 25 гр.канела
За намазване:
- 1 яйце + малко студена вода или прясно мляко
- перлена захар или филирани бадеми
Как се правят:
1. Измерете внимателно всички съставки, натрошете маята и омесете тестото - най-добре в кухненски робот или миксер с купа за 12-13 минути на най-ниската скорост.
2. Покрийте топката тесто с прозрачно фолио и оставете да почива 2 часа на стайна температура.
3. Разточете тестото на четириъгълник. Смесете канелата, захарта и маслото, и намажете с получената плънка тестото. Навийте го на руло и нарежете на 30 парчета. Поставете всяко парче във формичка (може и за мъфини) и ги подредете в тавичка. Ако нямате формички, може просто да ги подредите на разстояние върху хартия за печене.
4. Покрийте тавата/тавите с голям найлонов плик, по-голяма тава/купа или нещо друго, което да ги покрива плътно, или пъхнете тавата/тавите в студена и изключена фурна заедно с купа с топла вода.
5. Оставете кифличките да втасват 1 час.
6. Ако желаете, намажете кифличките с яйце, разбито с малко вода, или само с мляко, когато са добре втасали. Поръсете с перлена захар, филирани бадеми или друга поръска - по желание.
7. Изпечете кифличките на 225-250 градуса за около 10 минути или докато добият равен и хубав цвят.
От тази рецепта се получават приблизително 30 броя канелени кифлички.
Опитайте да приготвите канелените вкусотийки и те със сигурност няма да ви разочароват! А ако това все пак не е вашата празнична рецепта, на страниците на новия брой на списание "Кулинариум" може да откриете още изкусителни великденски предложения само за 0,99 лв. с ДДС с BILLA Card! Добър апетит и светли празници!