Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставете я на топло да шупне. В дълбока тавичка пресейте брашното, оформете в средата му кладенче и вътре последователно изсипете яйцето и един белтък, солта, олиото и накрая - млякото с шупналата мая. Замесете меко и еластично тесто с постепенно добавяне на брашното. Тестото не трябва да лепне. Намажете го с олио, покрийте с кърпа или фолио, и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Разделете втасалото тесто на топки (с размера на голяма мандарина), а всяка една - на още две топки. Разточете топките между дланите си и после оформете фитили дълги около 40-45 см. Усучете фитилите два по два, краищата им слепете добре.
Пригответе предварително сироп от 100 мл вода и 2 с.л. захар (кипнете водата, добавете захарта и оставете сиропа да поври, докато се разтопи захарта, след което го охладете). Всяко геврече потопете в сиропа и после ги поставете на разстояние едно от друго в тава, покрита предварително с хартия за печене. Намажете ги с разбит с 1 ч.л. олио жълтък с помощта на четка и ги поръсете със сусам или мак. Така приготвените гевреци оставете да втасат отново около 15 минути. След това ги изпечете в загрята фурна на 180 градуса до получаването на приятен златист загар.
Автор: lakomnik.bg