за около 16-20 кифлички
Тесто:
2 ч.л. суха мая
1/4 чаша топла вода
1/3 чаша захар
1/3 чаша зехтин
2 яйца
1/2 чаша кисело мляко
2 чаши пълнозърнесто брашно за сладкиши (може и бяло)
1 чаша обикновено брашно
Плънка:
4-6 с.л. малинов мармалад (може и друг ароматен мармалад по Ваш вкус)
2 с.л. кокосови стърготини, неподсладени
4 с.л. захар
кората на 2 портокала
Глазура:
1/2 чаша пудра захар
2-3 с.л. портокалов сок
В дълбока купа сипете захарта, зехтина, яйцата, маята и киселото мляко. Добавете 2 чаши пълнозърнесто брашно и 3/4 чаша бяло и объркайте всичко добре (може на ръка, а може да използвате и миксер). Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете останалата 1/4 чаша брашно.
Покрийте тестото с прозрачно фолио или кухненска кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си, на топло място – около 2 часа. Разделете тестото на две и разточете всяка половина на леко набрашнена повърхност, така че да се образува кръг с диаметър около 30 см.
Намажете 2-3 с.л. от мармалада върху всеки кръг и поръсете 2 с.л. захар + 1 с.л. кокос отгоре. Разделете портокаловата кора между двата листа тесто и поръсете и тях.
С помощта на нож за пица или друг остър нож нарежете всеки кръг на 12 еднакви резена. Започвайки от широкия край завийте всеки резен на кифличка – подобно на кроасан.
В намазнена правоъгълна тавичка с размери около 22х33 см. подредете кифличките на разстояние една от друга с шева надолу. Покрийте тавата с кухненска кърпа и оставете кифличките да втасат повторно, докато удвоят обема си – около 45 минути до 1 час. Евентуално покрийте с фолио и оставете тестото да втасва цяла нощ в хладилника.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете всяка кифличка с разбито с малко вода или мляко яйце и изпечете за 15-20 минути, докато станат златисто-кафяви.
Смесете продуктите за глазурата и я излейте или размажете върху кифличките. Поднесете топли или напълно изстинали.