За тестото:
500 гр брашно
125 гр краве масло (1 пакетче)
1 пакетче мая
300 мл прясно мляко
1 яйце
4 с.л. захар
щипка сол
За шоколадова плънка:
2 с.л. краве масло
6 с.л. какао
пудра захар (на вкус)
За маковата плънка:
150 гр маково семе
1/2 ч.ч. захар
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 с.л. олио
1 белтък
Маята се смесва с топлото мляко, захарта, щипка сол и няколко с.л. брашно и се оставя да шупне. От продуктите се замесва меко, еластично тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно за доомесване. Оставя се да втаса. Разточва се на тънка кора, като се опитате да предадете на разточеното тесто форма на правоъгълник. Нанася се от плънката (по желание шоколадова или макова) равномерно и се завива на руло. Реже се на кръгчета дебели около 2 см. Подреждат се в намаслена тава и се оставят за 30 минути. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути. Когато са почти готови, се изваждат от фурната и се намазват с прясно мляко и се връщат обратно във фурната да се запекат. Готовите охлювчета може да наръсите с пудра захар или просто да ги поднесете с чаша кафе или топло мляко!
За маковата плънка: Маковото семе се смила с блендер. В купа се слага смляното маково семе и се размесва с ванилията и олиото и се залива с врящото мляко. Захарта и белтъкът се разбиват на пяна и се смесват с набъбналата макова смес.
За охлювчетата може да използвате и готово бутер тесто, което да разточите и да процедирате по същия начин.