За тестото:
6 яйца
2 пакетчета суха мая
1.5 кг брашно
прясно мляко - колкото поеме, за да се замеси меко тесто (около 400 - 500 мл)
10 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
Освен това:
пудра захар
масло/маргарин за намазване
Един от най-хубавите дни за всяка майка е, когато детенцето направи първите си колебливи стъпки. Отпразнувайте специалния ден с тези сладки малки стъпчици, така че пътят на малчугана да е лек и гладък.
1. Всички съставки за тестото се объркват (маята се захваща предварително в част от топлото мляко заедно с 2 лъжици захар и малко от брашното) и се омесва средно меко тесто. Оставя се да втаса.
2. След това се разточва кора с дебелина 1 см и от нея се режат стъпчици със специална формичка (може да си изрежете предварително и картонен шаблон). Подреждат се в тава, намазана с малко масло/маргарин.
3. Прощъпулките се пекат в загрята на 230 градуса фурна, докато се зачервят приятно отгоре.
4. още топли, сладките се поръсват с пудра захар.