Ароматно сладко за 10 минути? Лесно! Ягодово сладко в тиган е напълно различно и винаги става уникалнов кусно. Запазва цвета и вкуса си на пресни плодове.
Направете си сладко в тиган
Варенето на конфитюр в тиган за дълго време не е необходимо. За малини и касис 5 минути е достатъчно, за ягоди - не повече от 10.
Докато готвите, не е необходимо да покривате с капак, а след това конфитюрът е желиран, ще го покриете - ще се получи като компот. Тиганът не е необходимо да се измие преди следващата порция плодове. Приготвеният конфитюр не изисква специални условия за съхранение.
Ягодово сладко в тиган
СЪСТАВКИ
1 кг ягоди
1 кг захар
2 супени лъжици лимонов сок или 1/3 ч.л.
2 чаши вода
15гр желатин (по избор)
ПОДГОТОВКА
Измийте ягодите и отстранете стъблата.
В тиган се налива 2 чаши вода и слагате ягодите. Оставете да заври върху средна топлина. Разбърквайте постоянно, не покривайте с капак. За да запазите ягодите на вкус и цвят, внимателно разбърквайте сладкото
Разтворете желатинът в лимонов сок (с него сиропът ще стане гъст и наподобяващ конфитюр) и оставете да набъбне за 10 минути. Без него, сиропът ще остане течен.
На малки порции добавете захар към ягодите и разбъркайте. Оставете да заври, налейте лимонов сок с желатин и сварете не повече от 8-10 минути.
Изсипете горещото сладко в сухи стерилизирани буркани и завъртете капачките. Обърнете с главата надолу и го покрийте с одеяло.
Готовият конфитюр се съхранява на хладно и сухо място.