Повечето от нас свързват тортата единствено с нейния сладък вариант - блат, крем и глазура. Солените торти обаче са абсолютни кралици за много чревоугодници.
Най-лесни и бързи са тези, които се приготвят с препечен хляб, защото не е нужно да се пекат кори, след това идват вариантите със солени крекери, покрити с вкусна плънка, както и тези с шарени кори, които са не само вкусни, но и декоративни, когато се нарежат, а има и такива, които се правят изобщо без кори. По-долу прочетете три рецепти за Красиви и вкусни солени торти, а вие решете коя ви харесва най-много.
РЕЦЕПТА 1 – БЪРЗ СОЛЕН КЕКС С ПЕЧЕН ХЛЯБ
Продукти:
- 1 цял хляб за тост, препечен на филийки
- 3 чаши заквасена сметана (от 180 г)
- 300 г майонеза
- 150 г шунка
- 1,5 с. л. кетчуп
- 8 кисели краставички
- 3 сварени яйца
- 100 г сирене или кашкавал
Приготвяне:
Направете първата плънка: смесете 100 г майонеза, 1 чаша сметана, нарязана или настъргана шунка и кетчуп. След това направете втората плънка: 100 г майонеза и 1 сметана, смесете с 3 нарязани кисели краставички.
Третата плънка се прави, като останалите заквасена сметана и майонеза се смесват с настъргани сварени яйца и 5 нарязани кисели краставички. Подредете един пласт тост хляб (6 филийки, по 3 на два реда) върху продълговата тава. След това покрийте с първата плънка.
След това наредете отново тост хляба, след това разстелете втория пълнеж и заравнете и накрая наредете третия слой тост хляб и покрийте с третия пълнеж. Просто поръсете отгоре ситно настърган кашкавал и тортата е готова.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
РЕЦЕПТА 2 - СОЛЕНА СПАНАЧЕНА ТОРТА
Продукти за 1-ва кора:
- 2 яйца
- 1 чаша кисело мляко (180 мл)
- 1 чаша брашно
- 1/2 пакетче бакпулвер (5 гр)
- 100 мл олио
- малко сол
За 2-ра кора:
- както за първата + 1 чаша сварен и накълцан спанак
За 3-та кора:
- както за първата + 1 ч. л. смлян червен пипер
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Смесете съставките и за трите кори поотделно и ги изпечете една след друга за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. Разбийте продуктите за плънката, след което намажете охладените кори, като ги редите една върху друга и накрая цялата торта. Украсява се по желание с яйца, кашкавал, шунка.
Снимка: YouTube
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 500 г фино сирене
- 300 г нарязана шунка
- 100 г масло или 3 триъгълника топено сирене
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
РЕЦЕПТА 3 – БЪРЗА СОЛЕНА ТОРТА С КРЕКЕРИ
Продукти:
- 500 г бисквити
- 400 мл кисело мляко
- 200 г сусам
- 200 г настърган кашкавал
- 200 г майонеза
- 2 заквасени сметани (от 180 г)
- 200 г шунка
Приготвяне:
Сусамът се запича в сух тиган на ниска температура до приятен аромат и се оставя да изстине. Застелете дълбока квадратна форма с фолио и поръсете със сусам. Отгоре се нареждат крекери, потопени за кратко в кисело мляко. Върху крекерите се разпределя половината от плънката, след това отново крекери, пълнеж и накрая крекери.
Снимка: YouTube
За пълнежа трябва да смесите всички съставки. Оставете тортата в хладилника за една нощ, след което на следващия ден я обърнете върху поднос, така че сусамът да е отгоре. Украсете с моркови и бисквити.
Снимка: YouTube