Днес ще ви изненадаме с една рецепта, от която задължително трябва да се възползвате.
Всеки знае, че може да си направи сокове и вина от грозде, но мнозина не осъзнават, че можете да направите много вкусно, здравословно и нежно сладко от слънчевите плодове.
Гроздето има висока хранителна стойност поради високото си съдържание на глюкоза в плодовете. И гроздовият сироп е чудесен за импрегниране на бисквитени торти.
Специален трик не е да превърнете гроздето в каша, а да запазите всички плодове цели, прозрачни, с полупрозрачни кехлибарени семена. Ще ви кажем какво да направите, за да го постигнете и да се радвате на страхотния му вкус цяла зима.
СЪСТАВКИ
1 кг грозде
1 кг захар
1 среден лимон
1 л вода
ПОДГОТОВКА
Изсипете захарта в тенджера и я покрийте с няколко чаши вода. Пуснете на слаб огън.
Междувременно измийте и отделете гроздето от клонките.
Направете дупка 2-3 пъти на всяко зрънце с клечка за зъби, така че гроздето да не се пръсне по време на готвенето.
Измийте лимоновата кора и изцедете лимонов сок.
Във вареният захарен сироп, добавете лимоновия сок, коричката на лимона и приготвено грозде.
Разбъркайте гроздето със сиропа и го загрейте. След това извадете от топлината и оставете да се охлади. Това се прави, за да се запазят всички плодове.
Поставете охладеното сладко върху огъня, затоплете и варете на слаб огън за още 15 минути, като периодично премахвате пяната.
Докато конфитюрът кипи, измийте и стерилизирайте бурканите. Достатъчно е 2-3 минути да се държат в микровълнова фурна с мощност 800 вата.
Горещото сладко се слага по бурканчетата и сте готови
Бон апетит!
Сега знаете как да направите сладко от грозде . В дългите зимни вечери този ароматен деликатес ще ви напомни за слънчевото лято.