круша 1,5 кг
захар 400 гр
ванилия 2 бр.
пектин 40 грама
лимонтузу - 1 щипка
Закуската е основното ястие за целия ден, не случайно е толкова важно да е балансирана, за да насити тялото ви с енергия за целия ден. Много често искам да ям нещо сладко за закуска.
В много европейски страни е обичайно е да се пие сутрин чай или кафе заедно с колбас сложен върху намазана с дебел слой мармалад филийка, докато при нас е прието да бъде или само сладко или само солено. Затова искаме да ви споделим рецепта за отлично сладко от круши и ванилия - подходящо както за мазане на филийка или палачинки, така и за сладкиши или добавено към кисело мляко. Опитайте, ще останете доволни!
Подготовка
Измийте крушите, разцепете ги. Нарежете всяка круша на 4 части и отстранете ядрата.
Настъргайте крушите на голямо ренде, поставете ги в дълбок съд, добавете захарта и покрийте с капак или хранително фолио и след това ги изпратете в хладилника за 4-5 часа.
Изсипете студената вода в тенджера и я оставете да заври. След като водата кипи, намалете огъня, добавете ванилията и варете крушите за 40 минути. 5 минути преди края добавете пектина и лимонтузуто.
Поставете мармаладът в сухи предварително стерилизирани буркани. Във всеки от тях поставете половин ванилия, покрийте бурканите с капаци, оставете мармалада да се охлади и го поставете в хладилника.
Не забравяйте да споделите тази проста рецепта с приятелите си!