Сладката са любимият вид зимнина на българина. Вярно, днес на рафтовете в магазина ще откриете всякакви предложения, но друго си е домашното - особено ако имате възможност да си набавите домашни плодове, качеството на домашно приготвените сладка не може да се сравнява с това на купешките.
Ако да си приготвите сладко у дома ви спира липсата на време, то забравете за проблема! Днес ще ви научим как да си направите сладко-петминутка .
Сладко-петминутка
Продукти:
1) Един килограм плодове по избор;
2) Същото количество захар;
3) Четири супени лъжици лимонов сок (единствено ако правите сладко от череши, не е нужно да добавяте лимонов сок).
Приготвяне:
Изберете хубави и здрави плодове. Измийте ги. Ако правите сладко от череши, премахнете костилките. Изсипете плодовете в купата. Изсипете отгоре захарта и пъхнете купата за една нощ в хладилника.
На сутринта извадете сместа и я сложете на тих огън. Бъркайте с дървена лъжица. Оставете да заври. Сега можете да добавите лимонов сок. Оставете сладкото да се вари още 5 минути след увирането.
Горещото сладко изсипете в стерилизирани буркани (по-добре е да са на винт, ще ви бъде по-удобно). Капаците могат също да бъдат сварени. Най-лесно ще стерилизирате бурканите в обикновена микровълнова фурна.
Обърнете горещите буркани с главата надолу. Завийте ги добре и ги оставете да изстинат няколко часа. След това можете да ги съхранявате дълго време - не непременно в хладилника. Оставете ги в мазето или в килера, на прохладно място