Вкусен, ароматен, пищен, сладък бриош е идеалният сладкиш за всеки празник, а защо не и за ежедневното кафе или чай! Можете да го направите с всякакъв пълнеж - всяко сладко или конфитюр, който харесвате. Днес ще ви предложим рецептата за портокалов бриош - много ароматен и вкусен сладкиш! Наподобява нашенския козунак, но тестото е много по-въздушно и пухкаво.
Портокалов бриош
Продукти:
400 гр. брашно
10 гр. прясна мая (или 5 гр суха)
90 гр. захар
130 ml вода (леко топла)
1 яйце + 1 жълтък
60 ml растително масло
1 ст. пчелен мед
Шипка сол
кора от 1 портокал
всяко сладко или конфитюр
за намазване: 1 белтък + 1 с.л. мляко + малко портокалова кора + 1 ч.л. пчелен мед
украса по желание (бадемови люспи, захар/пудра захар и др.)
Приготвяне:
Разтворете маята в топлата вода и 4 ч.л. захар от общото количество. Пресейте брашното, добавете маята, разтворена във вода с останалата захар, щипка сол, яйце + жълтък, растително масло, мед. Замесете меко, леко лепкаво тесто.
Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло място без течение, докато удвои обема си (2-3 часа).
Разточете леко тестото с пръсти, навийте на руло. Нарежете го на 8 равни части.
Разтеглете всяка част малко с пръсти - тук не е необходима точилка: тестото е живо, меко, пластично. Във всяко парче поставете по една препълнена чаена лъжичка сладко или конфитюр. В този случай се използва портокалов
.
Съберете краищата на тестото върху плънката и оформете топки. Намажете ги с малко растително масло, прехвърлете във форма. Покрийте със стреч фолио и изчакайте да удвои обема си.
Пригответе заливката: към останалия белтък добавете малко мляко, мед, малко портокалова кора. Намажете горната част на хлебчетата.
По желание можете да ги украсите, но това не е задължително. Пъхнете ги във фурната, предварително загрята до 170-175 градуса (ориентирайте се според вашата фурна) за 25-30 минути.
Много мек, пухкав, ухаещ бриош - няма да искате да се спрете, когато го опитате!