за блата:
200 г масло
200 г пудра захар
3 яйца
200 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
за пълнежа:
500 г крем-сирене, рикота или обезсолено сирене Дунавия
100 г пудра захар
¼ ч. ч. захаросани портокалови кори или лимонови резенки
1 ч. ч. нарязан ананас от компот
4-5 зелени смокини от сладко, нарязани на ситно
100 г млечен шоколад
100 г препечени и нарязани бадеми или лешници
100 мл сметана
50 мл портокалов ликьор
бита сметана за украса
какао, кокос, шоколад или ядки за поръсване
Фурната се загрява до 180°С. Две тавички с диаметър 24 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло.
Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата едно по едно. Пресяват се брашното, бакпулверът и какаото и се прибавят към маслената смес. Полученото тесто се разделя в двете тави и блатовете се пекат 10 мин.
През това време сиренето се разбива със захарта, докато стане пухкаво. Прибавят се ананасът, смокините, бадемите, портокаловата кора и настърганият шоколад. Накрая се разбива сметаната с 3 с.л. захар и се разбърква внимателно със сместа със сиренето.
Единият блат се разрязва на 8 парчета. Купа с вместимост 2 литра се обвива с фолио. На дъното се подреждат плътно парчетата от разрязания блат. От целия блат се изрязва кръг с диаметъра на купата. С остатъка - пръстен, се попълва купата. Поръсва се с половината ликьор. Върху парчетата блат се изсипва бялата смес и се покрива с другия блат. Поръсва се с другата половина от ликьора.
Купата се покрива с фолио и се притиска с няколко чинии. Слага се във фризера за 3-4 часа. Бомбата се изважда от купата, освобождава се от фолиото и се намазва със сметаната. Украсява се с какаото, или с разтопен шоколад и ядки. Сервира се полузамразена.
Съвет: За да обезсолите сиренето "Дунавия", първо го нарежете на едри кубчета и го залейте с повече студена вода.