Сладоледът е най-добрият освежаващ десерт през лятото. Можете да го приготвите и у дома с различни вкусове, от плодов до шоколадов, карамелен... Всички знаем класическото приготвяне на домашен сладолед с яйца, готварска сметана, а някои се приготвят и с кондензирано мляко. За сладоледа, който ще ви предложим днес, обаче, нямате нужда нито от яйца, нито от кондензирано мляко.
„Записах тази рецепта като „ Бърз сладолед в бутилка “. Рецептата я имам отдавна, но не помня от къде съм я преписала. Реших да си върна вкуса на този сладолед, който приготвях много често навремето. Прави се от 4 съставки, без яйца, без миксер и всичко е готово за 1 минута." Ето какво ви трябва:
Сладолед в бутилка
Продукти (ПЪРВА РЕЦЕПТА):
- 1 чаена лъжичка разтворимо кафе
- 1 супена лъжица вода
- 250 мл сметана (сладкарска)
- 30 г захар
Приготвяне:
Подгответе малка пластмасова бутилка, в която се смесват съставките. Сложете 1 супена лъжица разтворимо кафе (за предпочитане без кофеин) в малък съд и добавете 1-2 супени лъжици гореща вода. Разбъркайте, докато кафето се разтвори във водата. Сметаната за готвене не е необходимо да се разбърква предварително.
Изсипете сметаната за разбиване в бутилката, добавете 30 г захар и след това налейте кафето. Затворете добре бутилката и започнете да я разклащате, докато всичко се смеси добре и сметаната се сгъсти. Ако ви е по-лесно, можете да смесите всичко с миксер, както ви харесва повече.
Когато кремът се сгъсти, сложете сладоледа във фризера за поне 30 минути. Сладоледът е готов за консумация, когато като бутилката се разклати, не се чува "плискане" на течност. Сладоледът може да се сервира веднага и е много вкусен. Не съдържа много захар, но ако искате по-сладък вариант, можете да използвате сладка сметана и да пропуснете захарта.