60 гр. орехи
60 гр. захар
250 мл прясно мляко
250 мл сладкарска сметана
1 пакетче ванилова захар
3 жълтъка
малко ликьор от орехи
На слаб огън карамелизирайте 50 грама захар, и след като се разтопи, добавете орехите, смесете и свалете от огъня. Когато изстинат, смелете ги в блендер. Разбийте жълтъците на пяна с останалата част от захарта. Загрейте млякото със сметаната и ликьора от орехи, след което добавете ваниловата захар. Когато млякото със сметаната заври, бавно прибавете сместа в купата с жълтъците, като през цялото време разбърквате. След това варете на водна баня, докато се сгъсти, добавете смлените карамелизирани ядки и оставете сместа да се охлади. Когато достигне умерена температура, изсипете в пластмасов съд и го поставете във фризера.
Разбърквайте сместа на всеки 30 минути, докато не се замрази, а след това се насладете на неустоимия вкус на този леден десерт.