Ягодова торта, която се топи в устата също като сладолед. Това е един вид ягодов чийзкейк , но е толкова вкусен, че щом го опитате, няма да се сетите за друга торта. Процедурата за подготовка е много проста.
Всичко, което трябва да направите, е да изчакате три часа да изстинетв хладилника. Можете да я приготвите в малко по-дълъг или по-кратък вариант, който е описан в края на текста. Кратката версия няма да отнеме повече от 15 минути за подготовка.
Сладоледена ягодова торта
Продукти:
200 г бисквити по избор и 5 супени лъжици разтопено масло (60 г) за основата на тортата
За крема:
500 г ягоди
300 г крема сирене (маскарпоне или друго несолено крема сирене)
60 г пудра захар (на вкус, може повече или по-малко)
150-200 г бял шоколад (не е необходимо, но обогатява вкуса)
300 мл сладкарска сметана
1/2 супена лъжица екстракт от ягоди
Приготвяне:
Смелете бисквитите в блендер. В зависимост от това дали ще изберете сладки или по-малко сладки бисквитки, можете да добавите малко разтопен шоколад към тях, но не е задължително. Разтопете маслото на слаб огън или в микровълновата, след което го добавете към бисквитите.
Разбъркайте. Трябва да получите смес, подобна на мокър пясък. Изсипете сместа във форма с подвижен обръч (25-26 см) и я притиснете добре по дъното с длани или дъното на стъклена чаша. Поставете формата в хладилника, докато приготвяте крема.
Измийте и почистете ягодите, след което ги сложете в блендер и ги смелете. Когато се получи хубава каша без едри парчета, изсипете я в тиган или тенджерка. Загрейте на умерена температура при непрекъснато бъркане, докато течността се изпари и се получи само сухо пюре. Оставете настрана свареното ягодово пюре и го оставете да изстине хубаво.
Разбийте леко крема сиренето с миксер, докато стане фино кремообразно. Добавете половината от пудрата захар и продължете да разбивате, докато се поеме. Добавете охладеното ягодово пюре и разбъркайте добре.
Добавете разтопения бял шоколад и екстракта от ягоди. Разбъркайте още малко. В отделна купа разбийте сладката сметана и добавете останалата пудра захар. Бърка се, докато се получи пухкав крем. След това комбинирайте разбитата сметана с крема сиренето.
Разбийте добре, докато двете смеси се комбинират. Ако искате да подобрите цвета, добавете няколко капки хранителна червена или розова боя, ако желаете. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка, след което я изсипете във формата върху бисквитената основа.
Разпределете добре и почукайте формата няколко пъти, за да премахнете всички въздушни мехурчета. Изравнете отгоре и поставете формата в хладилника да се охлади за поне три часа или за една нощ.
След това извадете обръча и украсете тортата с бита сметана и пресни ягоди или по избор. Тортата е много освежаваща и буквално се топи в устата.
КРАТКА ВЕРСИЯ: Смелете бисквитите и ги комбинирайте с разтопеното масло, след което наредете сместа като основа на формата.
Разбийте крема сиренето, добавете нарязаните на ситно ягоди (оставете една шепа за украса). Разбийте сметаната настрани и я комбинирайте с крема сиренето. Изсипете сместа във формата, заравнете я и това е всичко. Оставете в хладилника да изстине за няколко часа, след което украсете.
Вие избирате коя версия предпочитате.
Да ви е сладко!