За студена, сочна диня всички мечтаем, когато навън е адски топло, но дали знаете, че нейната кора е също толкова здравословна и вкусна както и сърцевината?
Зелената кора от диня е пълна с витамин С, заради който има този лек кисел вкус. Освен него съдържа и витамин Б, който поддържа кожата и косата ви здрави.
След като добре я измиете от всички замърсявания и пестициди, кората може да използвате по следните 3 начина:
Нарежете кората на малки кубчета и ги поставете в блендер. Добавете лимонов сок, грейпфрут, портокал, малко мед и разбъркайте. Ще получите освежаващ сок богат на витамин С.
2.
Сигурно баба ви добре знае тази рецепта. На 1 kg кора отива 1 kg захар, кората се вари 2-3 пъти 5 до 8 минути, така че в последната вода се поставя захарта и се прави сироп. Добавя се лимонът нарязан на парчета, когато сладкото е готово се охлажда и поставя в буркани.
3. Като напитка за плодовитост
Чистият сок от диня съдържа голямо количество цитрулин, аминокиселина, която насърчава разпространението на кръвоносните съдове и по този начин ускорява кръвообращението в интимните части. Достатъчно е само да изрежете кората, да я пасирате и да добавите малко вода и мед по желание.