В рамките на мащабен научен проект специалисти от американски научен център са провели редица тестове, за да установят кое месо е полезно за здравето на хората, а кое може да им навреди, пише "Блиц".
В продължение на 10 години на внимателни медицински изследванияса били подложени повече от 500 000 американци с различени пол и възраст.
Основният извод от мащабното изследване е, че редовната употреба на червено месо съкращава живота на човека. Те посочват четири вида меса, които не се препоръча да влизат в менюто ни.
Учените потвърждават,че честата употреба на червено месо е свързана с повишения риск от сериозни нарушения във функциите на сърдечно-съдовата система, които предизвикват преждевременна смърт.
Много по-безопасно според учените е бялото месо. Неговите почитатели се обръщат към лекарите с 16% по-малко оплаквания за сърдечни болести. При тях по-рядко се диагностицират злокачествени тумори и хипертония. Това им дава шанс за по-дълъг живот в сравнение с тези хора, които предпочитат червеното месо.
Ето защо медиците препоръчват да се откажем или поне да намалим в менюто овнешкото, говеждото, свинското и конското. Те може пълноценно да бъдат заменени с бялото месо от пилета, пуйки, патици, а също така телешко и заешко.