В миналото домакините са готвили с много по-здравословни мазнини от съвременните. Тогава направата на олио от семена, маслини и ядки е ставала само чрез механично студено изстискване. Така получената смес е имала мътна констистенция, съдържала е мазнини, стероли, лецитин и късчета целулоза. Готово за използване готварското олио било след почистване и претакане. Безспорно частично рафинираната мазнина е загубвала част от хранителните си качества. При все това тя е била много по-здравословна от днешното най-масово използвани мазнини. Това е така, защото оригиналната структура на молекулите й е останала незасегната. А как се приготвя олиото днес?
Необходими са 15 житни класа, за да се получи една супена лъжица мазнина
След филтриране, сместа се загрява до 230-250 градуса
Повечето потребители предпочитат олиото в по-големи разфасовки
Рядко обаче се замисляме за мазнините
Вкусна кухня
Любовни
Любовни
модни
модни
отслабване
отслабване
Съвети за
кожата
Съвети за кожата
Съвети за
косата
Съвети за косата
Фитнес
Фитнес
Коментари