Кой не би искал парче пухкав домашен хляб с много слоеве? Домашният хляб , изпечен с любов, винаги е невероятно вкусен и ароматен! А днес имаме за вас невероятната рецепта за слоест хляб-пухче , който е идеалният спътник на всяка вкусна гозба, а може да си го хапвате и просто така, със сиренце например.
Слоест хляб-пухче
Продукти:
2 яйца
3 супени лъжици захар
0,5 чаши топло мляко
1 ч.л. суха мая
1 чаша брашно + 4 с.л.
1/2 ч.л. сол
2 супени лъжици масло + масло за намазване на тестото
Приготвяне:
Разбийте 1 яйце със захарта. Изсипете топлото мляко и добавете маята, разбъркайте всичко. Добавете пресятото брашно и солта. Омесете меко тесто. Оставете го под кърпа за 20 минути. Вземете 2 супени лъжици меко масло и го премесете в тестото. Тестото ще стане още по-меко и еластично. Оставете под кърпа за 1 час.
Разделете тестото на 5 равни части, оформете топка от всяка. Покрийте с найлоново фолио и оставете за 15 минути.
Разточете всяко парче на слой с диаметър около 18 см. Намажете всеки слой обилно с меко масло. Поставете слоевете тесто един върху друг.
Направете 8 разреза от центъра до ръба, след това в центъра на всеки направете още един дълбок разрез, но без да прерязвате последния слой от тестото.
Обърнете 8 части отвътре навън, като звезда.
След това отново усучете тестото на всяко от 8-те парчета навътре през дупката и обърнете "лъчите" към вътрешността на кръга, както е на снимката. Благодарение на това действие тестото ще се дели на слоеве.
Оставете в тази форма покрито с кърпа за още 50 минути.
Прехвърлете тестото във висока форма с диаметър 18 см. Разбийте последното яйце и намажете с него горната част на тестото. Печете на 170 градуса за 25 минути.
Невероятно пухкав, слоест, мек ръчно изработен хляб!