Печенето във фурна е може би най-лесният начин за приготвяне на храна, който изисква минимум вашите усилия и внимание.
Ястията във фурната са по-диетични от пържените и обикновено ни пестят време, защото ги пъхаме във фурната и ги "забравяме" там за половин-един час. Имат и още едно предимство - на фурна може да приготвите основното ястие и гарнитурата едновременно в една тава.
Днес ви предлагаме да опитате нова рецепта за пиле със зеле , която ще промени вашите ппредстави за вкусно и лесно печено.
Пригответе деликатно и ароматно пиле със златистокафява кожа. За целта се нуждаете само от 1 зелка.
Парчетата зеле ще служат като вид зеленчукова решетка - ще предпази пилето от изгаряне и ще попие целия сок и аромат на храната.
Благодарение на това месото ви ще има перфектен вкус.
Пиле върху зеле
Продукти:
1 глава бяло зеле
4 пилешки бутчета
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
червен пипер
Приготвяне:
Нарежете зелето на филийки с дебелина около 2 см и го поставете върху намазнена тава за печене.
Посолете, подправете и поставете пилешките бутчета отгоре.
Счукайте чесъна или го настържете на ситно и го смесете с олио, сол и черен пипер (или други подходящи подправки - кориандър, сушен босилек, черен пипер).
Получената смес нанесете върху кожата на пилешките бутчета.
Печете във фурната за 45 минути при 180 ° C.
Без зелето долният слой на ястието би бил буквално напоен с мазнина, а горният слой би останал сух.
Зеленчуците, които са служили като подложка за пилето, лесно могат да се превърнат в богата гарнитура.
Може да задушите зелето допълнително на тиган след печене, за да получат по-изразен вкус и да придобие по-добра цялост.
Прясното зеле е подходящо не само за пилешко, но и за свинско.
Да ви е сладко!