Сложете само една съставка и тестото ще стане съвършено! (Малката тайна на великите готвачи)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Сложете само една съставка и тестото ще стане съвършено! (Малката тайна на великите готвачи)
67369
Снимков материал: pixabay.com
Сложете само една съставка и тестото ще стане съвършено! (Малката тайна на великите готвачи)

Ще ви разкрием малки тайни от велики и известни готвачи, които ще ви улеснят в правенето на тесто и оттук нататък работата в кухнята ще е като песен.

Може би вече сте придобили опит с брашното и месенето на тесто, но може би тепърва започвате да научавате нови техники и да откривате красотата на месенето и печенето на домашно приготвени печива.

Различните домакини месят тестото по различен начин, но що се отнася до съставките, използвани в рецептите, се използват предимно едни и същи: брашно, яйца, мляко, вода, мая, олио...

Възможно е да има различни вариации, които присъстват най-вече в пропорциите на съставките или в реда на тяхното добавяне. Тези трикове са универсални, така че не е нужно да коригирате изпитаните си рецепти, просто обърнете повече внимание на тези детайли при бъдещи приготовления.

За да омесите перфектен хляб, кифлички или разни други печива са нужни време и опит, тоест умение, така че ако сте начинаещ, не бива веднага да се разочаровате след първия неуспех и да опитате отново.

Опитните готвачи знаят някои малки тайни от кухнята, но много важни, които използват при всяко месене на тесто и така го предпазват от рязко сплескване или от това да не втаса изобщо или да не втаса хубаво.

Това са техните съвети, т.е. уроци, които трябва да направите или приложите, така че тестото ви да е също като от най-добрите ресторанти:

  • Преди дори да започнете да месите тестото, трябва да подготвите всички съставки и дори купата, в която ще месите, която между другото трябва да е безупречно чиста и суха. Извадете маслото да омекне на стайна температура, същото важи и за яйцата. Не използвайте яйца направо от хладилника, особено когато правите тесто.
  • Ако приготвяте тестото с мая, тя изисква захар и топлина, за да се активира. Винаги се смесва с хладко мляко или хладка вода, като през лятото може да използвате газирана вода на стайна температура. Същото важи и за киселото мляко.
  • Студените съставки могат да объркат текстурата на тестото ви, оставяйки ви разочаровани по-късно, докато гледате как нещата се развиват в неочаквана посока. Що се отнася до бакпулвера, опитайте се да го добавите някъде към края на месенето на тестото.
  • Не прекалявайте с количеството бакпулвер или сода, тъй като има вероятност тестото да бухне прекалено много и да се образуват пукнатини. Винаги спазвайте предписаните количества, посочени в рецептата.
  • Упражнявайте се да включвате фурната по-рано от планираното, за да има време да се загрее добре. Винаги печете тестото в предварително загрята фурна, защото всички теста, които съдържат бакпулвер или мая, просто се пекат "така", за да бухнат хубаво и да образуват тънка хрупкава коричка.
  • Изчакайте 10-15 минути фурната да достигне желаната температура и след това сложете тестото да се пече. Не печете в студена или хладка фурна, защото така няма да постигнете желания ефект и вероятно ще получите твърда и плътна коричка.
  • А за коричката златният съвет на опитни кулинари гласи: Във всяко тесто сложете по лъжица ябълчена киселина. Здравословно е, тестото втасва по-добре, а освен това ще е страхотно на вкус.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft