Сложих един капак на тестото за пица, нарязах и всички ахнаха! Такъв шедьовър не сте яли скоро:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сложих един капак на тестото за пица, нарязах и всички ахнаха! Такъв шедьовър не сте яли скоро:
Сложих един капак на тестото за пица, нарязах и всички ахнаха! Такъв шедьовър не сте яли скоро:
5279
Сложих един капак на тестото за пица, нарязах и всички ахнаха! Такъв шедьовър не сте яли скоро:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Винаги, когато искате да изненадате гостите си с нещо бързо, но хубаво и вкусно, отворете тази рецепта и пригответе най-вкусната и ефектна пица . Процедурата на приготвяне е лесна и много интересна: след като разточите блата, нарежете лентички, които придават на тази пица луксозен вид. Ето необходимите продукти за вкусната Плетена пица :

оригинална пица

Плетена пица

Продукти:

(претеглете с чаша от 200 мл):

1/2 чаша гореща вода (100 мл)

1/4 чаша зехтин (50 мл)

1 чаена лъжичка сол (5 г)

1 супена лъжица захар ( 15 g)

1 чаена лъжичка суха мая (5 g)

2 1/2 чаши брашно (250 g)

За плънката (може и на вкус):

шунка/пеперони

кашкавал/моцарела

чери домати

варени яйца

риган

жълтък

Приготвяне: 

Разтворете маята в хладка вода, добавете захарта и олиото, след което разбъркайте добре, докато захарта се разтопи напълно. След това започнете постепенно да добавяте брашното и да бъркате, докато поеме течностите.

разбито яйце

Тестото, тъй като съдържа зехтин, за кратко време става компактно, но все пак, за да се получи необходимата еластичност, е необходимо да го поомесите с ръка върху набрашнена работна повърхност. След няколко минути ще стане меко и гладко, като не залепва за ръката.

тесто в купа

Сложете го в купа, покрийте с капак или кърпа и го оставете на топло място без течение за около час, докато удвои обема си. Тестото се оформя лесно, като предварително се поомесва.

тесто месене

С помощта на точилка разточете тънка кръгла кора като за пица, след което я прехвърлете в тънка тава (специална за пица или обикновена застлана с хартия за печене). Върху кората поставете капак с по-малък диаметър от тавата, който ще послужи за по-лесно нарязване на лентичките с дължина 4-5 см.

тесто за пица

пица с капак

Нарежете лентите, както е показано на снимките, и след това ги сгънете навътре две по две. Така ще получите интересен и декоративен пръстен по краищата. Прищипете плътно вътрешността на кората с вилица.

пица пай

плетена пица

След това набодете тестото с вилица и в средата поръсете с настърган кашкавал/моцарела, шунка/пеперони/деликатес по желание, малки сварени пъдпъдъчи яйца или обикновени, нарязани наполовина, малки чери домати и нещо на вкус, след което поръсете с босилек отгоре.

пица с борд

плетена пица оформяне

Намажете оформените краища на пицата със смес от разбит жълтък и малко олио или прясно мляко, след което печете в добре загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути или до хубаво зачервяване. 

плетена пица

красива и вкусна пица

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft