Александър Флеминг, който открил свойствата на пеницилина, веднъж казал: "Антибиотиците лекуват хората, но само виното може да ги направи щастливи." Колко прав е бил! Всъщност чаша хубаво вино ще направи дори и най-дъждовния ден розов.
Но как сред неизброимото количество от неидентифицирани продукти по рафтовете в супермаркета да намерим точно това вино: добро, качествено и за предпочитане евтино? За щастие, правилото "скъпо - това означава добро" в случая на виното не винаги е така. Често евтиното трапезно вино може да бъде много по-добро от дългогодишна реколта. Сега ще ви разкрием няколко трика как да изберете качествено вино.
Как да изберем вино
Опаковка
Ще кажем веднага: не може да има вино в кутия с прилично качество! То е по- скоро подходящо за приготвяне на марина или пък носене на питник в гората, където изисканият вкус на напитката избледнява пред фона на заобикалящата го природа и всеобхватния аромат на шиш кебап. Един наистина добър продукт трябва да се съхранява в бутилка.
Корк
Не винаги капачката с винт е лош знак.
Сухо вино
Сомелиерите препоръчват да се даде предимство на сухите вина, тъй като те (като реколта) са трудни за направа от прахообразни сурогатни продукти. В интерес на истината, проверете в магазина: всички пакетирани вина са или полусухи, или десертни.
Захар
Погледнете етикета : в сухото вино съдържанието на захар е до 4 г / л, при полусухите се допуска до 18 г / л, в полусладките - до 45 г / л. Ако съдържанието на захар е повече се води вече десертно или сладко вино. Сухото вино се получава чрез пълна ферментация на захарта, а останалите - чрез частична.
Етикет
Етикетът трябва точно да посочва името на производителя и годината на прибиране на реколтата. На насрещния етикет трябва да пише сорта грозде, от който се е произвел продукта. Ако виното е смесено е необходимо да има процент от всеки от сортовете, използвани при производството му.
Серен диоксид
Не се бойте от присъствието на серен диоксид на етикета. В 99% от бутилките вино (от най-евтиното до най- елитното) съдържат тази съставка. Това е консервант, който предотвратява появата на гъбички. Винопроизводителите го използват от Средновековието. Но, ако има в продукта салицилова киселина, тогава е по-добре да откажете от него.
Предлагаме ви да проведем няколко прости теста у дома.
Как да проверите качеството на виното
Проверете с вода
Налейте чаша вода, внимателно с лъжица излейте малко количество вино. Истинското вино ще седи като отделен слой на върха, прахът равномерно ще оцвети водата.
Проверете със сода
Изсипете около 50 мл вино в чаша и добавете 0,5 ч. л. сода за хляб. Истинското вино ще стане синьо-зелено, а ментето ще остане същият цвят или просто ще изсветлее
Проверете с глицерин
Изсипете малко вино в стъклен контейнер, капнете 5-6 капки глицерин. Ако глицеринът е паднал на дъното и не е променил цвета, имате истинско вино. Ако глицериновият слой стане жълт или червеникав, за съжаление имате заместител.
Виното е напитка, която влияе добре на здравето в разумни количества. Надяваме се, нашите съвети да ви помогнат да изберете подходящия съпровод за тържественото събитие, приятелски събирания, романтична вечеря.
Споделете една наистина полезна статия с приятелите си!