От колко магнезий се нуждае всеки човек зависи от индивида
Снимка: Shutterstock
Магнезият играе ключова роля в повече от 300 биохимични реакции в нашето тяло, като протеинов синтез, мускулна и нервна функция, регулиране на кръвното налягане, производство на енергия, управление на възпалението, метаболизъм и развитие на костите. С други думи, това е много важно за цялостното ни здраве.
Най-лесният начин да се уверите, че получавате достатъчно от този важен минерал е чрез вашата диета.
ВСЯКА ЖЕНА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ
Черен шоколад
Снимка: Shutterstock
Черният шоколад е богат на магнезий и има много ползи за здравето: намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, може да понижи кръвното налягане и да подобри мозъчната функция и настроението. В допълнение към магнезия, той съдържа също желязо, цинк, мед и фосфор, които могат да помогнат при управлението на теглото.
Авокадо
Снимка: Shutterstock
Авокадото е друга храна с множество ползи за здравето. Помага при висок холестерол и кръвно налягане, както и поддържа здравето на стомашно-чревния тракт, мозъка и костите. Освен това съдържа мазнини, фибри и витамини, което го прави чудесен за регулиране на теглото и кръвната захар.
Ядки
Снимка: Shutterstock
Ядките са подобни на други богати на магнезий храни по това, че играят роля за здравето на сърцето, регулирането на кръвната захар, контрола на теглото и здравето на очите. Те съдържат магнезий, антиоксиданти, фибри и протеини, а в зависимост от начина на приготвяне могат да имат и противовъзпалителни свойства.
Бобови растения
Снимка: Shutterstock
Бобовите растения, като нахут, едамаме и черен боб, са богати на магнезий, фибри, витамини от група В, желязо, мед, цинк и фосфор. Те помагат за здравословното храносмилане, подобряват здравето на сърцето и благодарение на антиоксидантите могат да допринесат за намаляване на увреждането на клетките.
Бадеми
Снимка: Shutterstock
Една порция бадеми може да покрие около 20% от дневния ви прием на магнезий, като същевременно осигурява витамин Е и протеини.
Зеленолистни зеленчуци
Снимка: Shutterstock
Ако редовно ядете спанак , зеле и други зелени листни зеленчуци, вие сте на прав път да поддържате нивата на магнезий. Изследванията показват, че ежедневният прием на зелени листни зеленчуци осигурява хранителни вещества като фибри и може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар.
Семена
Снимка: Shutterstock
Семената са „хранителна сила“. Ако планирате да смесите семена от лен и/или чиа, те също са добър източник на омега-3 мастни киселини. Чиата има антиоксидантни свойства и може да има положителен ефект при сърдечно-съдови заболявания, конопеното семе осигурява протеин, докато тиквата е известна с високото си съдържание на магнезий.
Пълнозърнести храни
Снимка: Shutterstock
Освен магнезий, пълнозърнестите храни съдържат и фибри, желязо и други витамини и минерали. Те помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет тип 2 и някои видове рак, а също така играят роля при загуба на тегло.
Банани
Снимка: Shutterstock
Бананите са отличен източник на магнезий, но също така са богати на калий, който изследванията показват, че може да понижи кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Сьомга
Снимка: Shutterstock
Сьомгата е един от най-здравословните видове риба и е отличен източник на магнезий (30 милиграма в една порция от 100 g). Има много ползи за здравето от това месо, а сьомгата може да помогне за намаляване на възпалението и високо кръвно налягане.
Как да следим приема на магнезий в диетата
От колко магнезий се нуждае всеки човек зависи от индивида. Препоръчителното количество магнезий варира от 310 до 420 милиграма на ден. Ако сте бременна или сте активен човек, който се занимава с интензивни упражнения, този брой може да варира - така че е най-важно първо да се консултирате с вашия диетолог или лекар, съветва Elle .