Смесих овесени ядки, ябълки, стафиди, малко топла водичка и стана Сладкишче-чудо! Спасение за делник и празник:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Смесих овесени ядки, ябълки, стафиди, малко топла водичка и стана Сладкишче-чудо! Спасение за делник и празник:
Смесих овесени ядки, ябълки, стафиди, малко топла водичка и стана Сладкишче-чудо! Спасение за...
2038
Източник: За Жената
Смесих овесени ядки, ябълки, стафиди, малко топла водичка и стана Сладкишче-чудо! Спасение за делник и празник:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички обичат шоколадовите десерти, но мнозина не могат да се насладят на вкуса им по време на пости, защото смятат, че се правят само с мляко, яйца и шоколад. По-долу обаче можете да прочетете фантастична рецепта за сладкиш, който ще ви помогне да притъпите глада си за сладичко по време на постите, а и съдържа достъпни и евтини съставки.

Разбира се, не е нужно да постите или да сте на режим, за да опитате тази вкусотия - вкусът й по нищо не отстъпва на традиционните сладкиши с яйца, мляко и сметана. Ето необходимите продукти за Орехова пита с ябълки и стафиди :

Орехова пита с ябълки и стафиди

Продукти: 

  • 210 г топла вода
  • 110 г кафява захар
  • 180 г пълнозърнесто брашно (може и от лимец)
  • 4 малки ябълки
  • 200 г смлени орехи
  • 100 г стафиди
  • 2 супени лъжици овесени ядки (или грис)
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • настъргана кора от лимон или портокал по желание

За сиропа: 

  • 200 гр. кафява захар
  • 200 мл вода
  • 1 пакетче ванилова захар (по желание: малко кардамон, портокалов сок, резени лимон)

Приготвяне:

В купа за смесване разтворете захарта с топлата вода. След това добавете една по една всички съставки: настъргани ябълки, захар, брашно, овесени ядки или грис, бакпулвер, сода бикарбонат, стафиди, половината смлени орехи и настъргана лимонова кора.

С лъжица или бъркалка смесете добре съставките и оставете сместа да престои около 15 минути. Застелете правоъгълна тава с размери 28х20 см с хартия и на дъното й поръсете 100 г смлени орехи. Изсипете сместа и я разстелете.

постна орехова пита

Снимка: Pinterest

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, след което намалете на 180 градуса и печете още 15-20 минути. Оставете сладкиша да изстине във формата, след което го нарежете на кубчета. Може и да го обърнете още горещ, след като го извадите от фурната и махнете хартията, така че ядките да са отгоре.

постна пита с орехи

Снимка: Pinterest

В тенджера се смесват вода (може и с портокалов сок), захар, ванилия и по желание резени лимон и кардамон. Варете 3-4 минути от момента, в който заври. Залейте хладкия сладкиш с горещия сироп, оставете го да изстине напълно и сервирайте. Сладкишът поема целия сироп

ябълкова постна пита

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

парче орехова пита

Снимка: Pinterest

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft