Всички обичат шоколадовите десерти, но мнозина не могат да се насладят на вкуса им по време на пости, защото смятат, че се правят само с мляко, яйца и шоколад. По-долу обаче можете да прочетете фантастична рецепта за сладкиш, който ще ви помогне да притъпите глада си за сладичко по време на постите, а и съдържа достъпни и евтини съставки.
Орехова пита с ябълки и стафиди
Продукти:
- 210 г топла вода
- 110 г кафява захар
- 180 г пълнозърнесто брашно (може и от лимец)
- 4 малки ябълки
- 200 г смлени орехи
- 100 г стафиди
- 2 супени лъжици овесени ядки (или грис)
- 1 пакетче бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- настъргана кора от лимон или портокал по желание
За сиропа:
- 200 гр. кафява захар
- 200 мл вода
- 1 пакетче ванилова захар (по желание: малко кардамон, портокалов сок, резени лимон)
Приготвяне:
В купа за смесване разтворете захарта с топлата вода. След това добавете една по една всички съставки: настъргани ябълки, захар, брашно, овесени ядки или грис, бакпулвер, сода бикарбонат, стафиди, половината смлени орехи и настъргана лимонова кора.
С лъжица или бъркалка смесете добре съставките и оставете сместа да престои около 15 минути. Застелете правоъгълна тава с размери 28х20 см с хартия и на дъното й поръсете 100 г смлени орехи. Изсипете сместа и я разстелете.
Снимка: Pinterest
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 минути, след което намалете на 180 градуса и печете още 15-20 минути. Оставете сладкиша да изстине във формата, след което го нарежете на кубчета. Може и да го обърнете още горещ, след като го извадите от фурната и махнете хартията, така че ядките да са отгоре.
Снимка: Pinterest
В тенджера се смесват вода (може и с портокалов сок), захар, ванилия и по желание резени лимон и кардамон. Варете 3-4 минути от момента, в който заври. Залейте хладкия сладкиш с горещия сироп, оставете го да изстине напълно и сервирайте. Сладкишът поема целия сироп
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!
Снимка: Pinterest