Всеки може лесно да приготви тези хлебчета със златна заливка . Тестото е обикновено и се замесва от брашно, вода и мая, но тайната е в заливката, която ги прави невероятно меки и от нея придобиват златист цвят.
Сметанови хлебчета със златна заливка
Продукти:
- 350 гр. брашно
- 1 пак. суха мая (10 гр.)
- 1 супена лъжица захар
- 1 малка чаена лъжичка сол
- 250 мл хладка вода
- 3 супени лъжици заквасена сметана
- 1 яйце
За поръсване отгоре:
- сусам и маково семе
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 350 гр. брашно, 1 пак. суха мая, една супена лъжица захар и една малка лъжичка сол. Разбъркайте добре с лъжица, за да се разпределят равномерно съставките.
След това постепенно се добавят 250 мл хладка вода (или вода със стайна температура). Първо се разбърква с лъжица, докато брашното поеме всичката вода и останалите съставки се разтворят. Ще се получи меко и леко лепкаво тесто (затова месете само с лъжица).
Покрийте тестото с кухненска кърпа или стреч прозрачно фолио и го оставете на топло място без течение, докато втаса хубаво и удвои обема си. Ще отнеме един час.
След час: поръсете шепа брашно върху втасалото тесто и леко го омесете, за да освободи въздуха. Поръсете малко брашно върху работната повърхност и извадете тестото.
Веднага го разделете на шест приблизително равни части и всяка част оформете на топка с помощта на малко брашно. Поставете топките върху равна повърхност, покрита с хартия за печене (или направо в голяма тава), покрийте ги и оставете да втасат половин час.
ЗА ЗАЛИВКАТА:
Сложете три супени лъжици заквасена сметана в малка купа и добавете едно яйце. Разбъркайте добре, докато сместа стане гладка. Намажете всяка питка с поне две малки лъжички от тази заливка.
Направете шарки с ръката си или с дръжката на дървена лъжица и поръсете сусам и маково семе отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.