Смокините са широко използвани в народната медицина , поради своите лечебни свойства. Още в Древна Елада смокиновият плод е бил високо ценен и употребяван като храна, която засилва имунитета .
В някои разновидности на сушените смокини се съдържа 6 гр протеин и 70 грама захар.
Смокините са препоръчвани при лечението на астма , кашлица и простуда. Топла отвара от смокини във вода или мляко се използва при настинки и възпаления на дихателните пътища .
За целта е необходимо да се измият два-три плода, които се заливат с чаша мляко и се варят на слаб огън, докато млякото покафенее. Пие се течността и се яде от сварените смокини по 2-3 пъти на ден между храненията. Този курс на лечение , познат в народната медицина, не само премахва досадната кашлица , но и укрепва имунната система на болния.
Дневната доза е 2 чаени лъжички плодове на 1 чаша мляко, като се изпива на 2 пъти. С отварата от смокиня се прави гаргара при възпаление на венците . Смокинята подобрява състоянието на стомаха и бъбреците и служи като диуретик. Тя е пълна с малки зрънца, които попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове и тези органи могат отново да функционират правилно.
При заболявания на сърдечно-съдовата система , смокините са особено полезни, тъй като са богати на калий. Калият намалява напрежението в кръвоносните съдове и ги разширява. Смокинята играе важна роля в предотвратяването на хипертонията и е полезна при малокръвие . Ензимите които се съдържат в нея намаляват съсирването на кръвта, предотвратяват образуването на съдови тромбози. Те облекчават сърцебиенето и спомагат за образуването на кръвни телца в организма.