Има рецепти, които са толкова простички, че чак не ти се вярва, като се получи нещо вкусно и ефектно. Тази е точно от тях! Тези вкусни и лесни питки-джобчета се правят буквално от вода и брашно, в тях няма и грам мая, а в тигана гледаш как се надуват пред очите ти .
Може да си ги напълните с каквото пожелаете - месо, сос, зеленчуци, а може и да ги хапвате вместо хляб.
Питки-джобчета
Продукти:
350 гр.брашно + 10-20 гр. за поръсване
1 ч.л.сол
2 с.л.растително масло
200 мл топла вода
Приготвяне:
1. Пресейте брашно, добавете солта в горещата вода и разбъркайте. Изсипете горещата вода в брашното, добавете растителното масло. Омесете тестото, първо с лъжица, а след това с ръце. Покрийте тестото и го оставете да почива 20 минути.
2. Разделете тестото на 8 части, оформете топка от всяка, покрийте и оставете да почива 5-10 минути.
3. Добре поръсете работната повърхност с брашно или я намажете с растително масло, така че тестото да не залепва. Ако тестото се скъса или залепи, тогава при печене целият въздух ще излезе през тази дупка и кухината вътре няма да се получи. Разточете топката на питка с диаметър 16 см. Опитайте се да направите формата възможно най-кръгла, така че по време на печенето да се надигне по-добре, оформяйки джоб вътре.
4. Сложете питката на предварително загрят сух тиган, и изпечете от едната страна до златисто, обърнете, запечете отново до златисто. На този етап ще започне да се образува джобът. Обърнете хлебчето отново на страната, с която сте започнали, и ще видите как пред очите ви хлебчето се надува.
По този начин изпечете и другите питки.
Приятен апетит!