Собственикът на пицарията хвана сервитьорка да пъха парчета пица в чантата си и стана страшно!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Позитивни мисли
Собственикът на пицарията хвана сервитьорка да пъха парчета пица в чантата си и стана страшно!
9100
Източник: ponichka.com
Снимков материал: pixabay.com
Собственикът на пицарията хвана сервитьорка да пъха парчета пица в чантата си и стана страшно!

43-годишният Джон стана горд собственик на пицария, която беше известна с уникалните си вкусове и гостоприемство и Джон смяташе, че ще спечели милиони заради  добрата репутация на заведението, пише ponichka.com

Освен че се сдоби с доброто име на пицарията, Джон се сдоби и с обучен персонал и добре обзаведен ресторант. Не му се наложи да гради бизнеса си от нулата, но плати значителна цена, като купи работещ ресторант.

Сред персонала беше 24-годишната сервитьорка Саманта, мила млада жена.

Тя работеше в пицарията от една година и знаеше всичко, което се случва зад кулисите, за да поддържа бизнеса процъфтяващ.

Джон обаче винаги отказваше да слуша, когато тя споделяше своите знания. Един ден той седеше в колата си и ядеше пица, докато персоналът му се приготвяше да затвори за деня. Той гледаше видео на телефона си и се наслаждаваше на храната си, когато двама тийнейджъри почукаха на прозореца му.

— Господине! Гладни сме — извика един от тях. — Може ли да вземем малко останала пица?

Ядосан, Джон изкрещя на децата, като им каза да напуснат незабавно. Междувременно Саманта видя новия си шеф да крещи на децата, така че тя излезе от ресторанта и разказа на Джон за традицията на заведението.

— Бившият ми шеф винаги ни казваше да даваме храна на нуждаещите се, защото смяташе, че подобни добри дела помагат за развитието на бизнеса му — усмихна се тя. — Даването на остатъци на бедните беше традиция.

— Край на празните традиции! — каза Джон. „Аз решавам как да управлявам това място. Ясно ли е?

Джон излезе от колата си, като избута двамата тийнейджъри, изхвърляйки остатъците в кофата за боклук.

— Ето къде трябва да отидат остатъците! – каза той строго.

Саманта поклати глава, докато влизаше в ресторанта. Тя беше разочарована, но това не беше първият път, когато новият й шеф отхвърляше предложението й. Тя му разказа за друга традиция преди няколко дни, но това не се хареса на Джон.

— Винаги пишем вдъхновяваща бележка за нашите клиенти и им я предаваме с поръчката им — каза му тя. — Ние просто се опитваме да освежим деня им чрез този жест! Нашите клиенти го харесват!

— О, Моля те! — Джон завъртя очи. — Тук съм, за да продавам храна, а не вдъхновение. Няма да продължа такива безполезни традиции!

Джон създаде няколко нови правила, след като купи ресторанта. Освен че забрани на персонала да дава остатъците от храната на бедните, той ограничи и броя на парчетата пица, които могат да вземат за вкъщи.

— Никой не може да вземе повече от едно парче у дома. Разбирате ли? — каза им той още първия ден.

Въпреки че Саманта се чувстваше тъжна, че Джон прекратява толкова много прекрасни практики, тя не позволи това да повлияе на работата й. Момичето продължи да бъде веселата, дружелюбна сервитьорка, винаги говореща любезно с колегите си. Всички в ресторанта обичаха Саманта заради нейната искряща личност.

Тя непрекъснато казваше на всички, че спестява пари за пътуване из страната. Младото момиче мечтаеше един ден да пътува, без да знае, че животът й скоро ще се промени завинаги.

Тъй като Джон стриктно спазваше правилата си, той често посещаваше кухнята, за да се увери, че никой не краде пица. Един ден той влезе в кухнята и беше шокиран да види, че една сервитьорка нарушава правилата. Той хвана Саманта да пъха четири парчета пица в чантата си.

— В офиса ми! Веднага!— извика й той и се запъти обратно към кабинета си.

— Знам, че крадеш остатъци, Саманта! — извика той. — Наруши най-важното правило! Открадна четири парчета пица, мислейки, че никой не те гледа!

— Но не ги прибирах за себе си. Исках да ги дам на гладните момчета — обясни тя. — Остатъците така или иначе биха отишли в боклука. Какъв е смисълът да не нахраним бедните? Няма нищо лошо в това!

— Не ме учи какво да правя, Саманта! — Джон измърмори. — Не те извиках, за да послушам съвета ти. Не мога да се занимавам с безсмислените ти аргументи. Защо вместо това не работиш за правозащитна организация? Все пак те уволнявам!

— Какво? — Саманта ахна. Виждаше как мечтите й се разбиват пред очите й.

— Знам колко много се нуждаеш от тази работа и точно затова те уволнявам! — каза Джон.

Саманта се молеше на шефа си да не я уволнява, но Джон не я слушаше. Скоро той уволни останалите служители и вместо тях нае нови, но този ход се отрази на репутацията на ресторанта му. Той нямаше представа, че екипът, който уволни, е най-големият му актив.

След като персоналът му напусна, атмосферата в неговата пицария стана потискаща. Клиентите чувстваха, че нещо не е наред, но не се оплакваха, тъй като качеството на храната беше все още добро.

Понякога на Джон му липсваха предишните му служители, защото не се налагаше да ги обучава. От друга страна, новите му служители се нуждаеха от много обучение, но той не можеше да се оплаче. В крайна сметка той искаше Саманта и нейните колеги да напуснат.

Джон се бореше да развие бизнеса си, но егото му никога не му позволи да се извини на старите си служители и да ги наеме отново. Опита се всячески да накара нещата да вървят, но оборотът на пицарията му намаля значително.

Няколко месеца по-късно той се прибираше с кола от пицарията си, когато видял дълга опашка от хора пред нов камион за храна, продаващ пица. Беше сигурен, че не го е виждал тук преди, затова паркира колата си и тръгна към него, за да види за какво става дума.

Приближавайки камиона с храна, той видя Саманта и двамата бедни тийнейджъри вътре.

— Боже мой! — Джон ахна.

Той искаше да прескочи опашката, за да говори с бившата си служителка, но хората, които стояха на опашката, не му позволиха да се срещне с нея.

— Хей! Не нарушавай опашката! — извика на Джон една стара жена и това го накара да се засрами достатъчно, за да поиска да седне в колата си и да потегли.

На следващия ден Джон се върна в ресторанта си. Той седна на едно от местата, чакайки първия клиент да влезе, но никой не се появи до по-късно същата вечер.

Двойка влезе в ресторанта и огледа всички празни места в пицарията. Един от сервитьорите бързо тръгна към тях, приветствайки ги вътре, но те се обърнаха и тръгнаха към вратата.

— Хайде да отидем до микробуса за храна зад ъгъла! — каза момичето на приятеля си. — Не ми харесва тук. Изглежда, че никой не идва, а на този камион с храна винаги има дълга опашка.

Надеждите на Джон изведнъж се превърнаха в тъга, когато той видя как двойката напуска ресторанта му. Колкото и да искаше да ги спре да си тръгнат, не можеше да направи нищо, за да ги накара да останат.

Внезапно му хрумна, че жената, която уволни от ресторанта, му стана конкурентка. Камионът за храна на Саманта беше темата за разговори в града и той не можеше да направи нищо, за да спре потенциалните си клиенти да отидат там.

По-късно същата вечер Джон се върна у дома, но не можа да изпъди Саманта от мислите си. Той съжаляваше, че я е уволнил и смяташе, че трябваше да последва съвета й, за да продължи традициите на ресторанта.

— Трябва да говоря с нея утре. Трябва да се извиня, че я уволних — помисли си Джон. — В крайна сметка онова младо момиче не сгреши.

На следващата сутрин Джон напусна къщата си и отиде до камиона за храна на Саманта вместо към своята пицария. Тъй като беше ден, опашката пред микробуса беше по-къса от обикновено. Джон застана на опашката и изчака реда си, за да може да говори със Саманта.

— О, Джон! — възкликна тя, като видя бившия си шеф да стои сред клиентите й. — Как си?

— Може ли да поговорим? — попита Джон, махвайки с ръка дали може да отдели няколко минути за него.

— Разбира се — каза тя и излезе от микробуса.

— Дойдох тук само да се извиня, Саманта — сведе поглед Джон. — Откакто си тръгна, посетителите в ресторанта ми намаляха значително. Изглежда, че ти беше причината хората да посещават пицарията.

— О, не е вярно! — Саманта се засмя.

— Е, изглежда, че това е истината — отвърна Джон. — Кога започна своя бизнес? Много ми харесва идеята.

— Е, реших да не работя за никого, след като ме уволни — каза Саманта. — Откакто се научих да правя пици, реших, че създаването на камион за храна ще свърши работа.

— Ами финансите? — Джон беше любопитен. — Сигурен съм, че не би могла да спестиш толкова много пари, за да купиш камион и всички тези доставки.

— Взех заем с помощта на чичо ми — отговори Саманта. — Той е такъв сладур. Помогна ми много по време на целия процес. И знаех, че тези момчета никога няма да ми кажат „не“. Затова ги наех да работят с мен.

Джон повдигна вежди и се усмихна, докато гледаше през рамото й към двамата тийнейджъри, сервиращи пици на всички.

— И така, каква е твоята тайна? — той се усмихна. — Каква е тайната зад твоя процъфтяващ малък бизнес?

— Просто правя това, което умея най-добре – отнасям се с хората така, както искам да се отнасят с мен — усмихна се тя и му подаде безплатна пица и бележка към нея.

— Отнасяйте се и обичайте другите като себе си — гласеше бележката.

Джон изведнъж усети вълна от съжаление в тялото си. Усети как бузите му се нагряват и почервеняват. Той отхапа от пицата, но тя не влезе в гърлото му. “Какво съм направил?” помисли си той.

След като се прибра вкъщи този ден, Джон продължи да мисли за фургона с храна на Саманта и новопридобитата увереност, която караше очите й да блестят. Той беше впечатлен от работната й етика и реши да се срещне отново с нея.

На следващия ден той отиде с колата до къщата на Саманта и я попита дали може да я заведе до работното й място.

— Исках да говоря с теб, Саманта — каза той.

След като Саманта седна в колата му, той сподели мислите си с нея.

— Саманта, искам да наема отново теб и колегите ти. Направих грешка и искам да я поправя — каза той, докато шофираше.

— Ами… — Саманта не знаеше какво да каже.

— Ще те наема като мениджър и ще ти плащам много по-добре от това, което печелиш в момента — каза той развълнуван. — Ще наема и тези момчета.

— Но защо би го направил? — Саманта беше объркана.

— Искам моята стара и развиваща се пицария обратно и вярвам, че ти и твоите колеги можете да ми помогнете да постигна целта си — отговори той. — Но има и нещо друго.

— Какво е? — попита любопитно Саманта.

— Можем да използваме микробуса ти, за да пътуваме из страната и да продаваме пици — отговори той. — Знам, че винаги си искала да пътуваш и мисля, че това би бил идеалният начин да изпълниш мечтата си. Сигурен съм, че ще ти хареса!

— Е, ще си помисля — каза Саманта. — Ще се свържа с теб, Джон. Благодаря за превоза!

Джон видя Саманта да напуска колата му и да тръгва към микробуса си с храна. Той се почувства облекчен, след като сподели идеята си с нея и беше уверен, че тя ще отговори положително.

Следващата седмица Джон се свърза с бившите си служители и ги помоли да се върнат отново в ресторанта му, след като Саманта прие ролята си на мениджър. Джон беше доволен, че всички се върнаха и реши да продължи традициите, които отказа да приеме по-рано.

Той редовно даваше на бедните хора безплатна храна, което го накара да изпита новооткрито удовлетворение, каквото не беше изпитвал никога преди. Това го накара да разбере защо Саманта беше толкова мила с двете момчета.

Няколко месеца по-късно пицарията на Джон се превърна в един от най-добрите ресторанти в града. Освен жителите, хора от съседните градове също я посещаваха и харесваха пиците.

След като видя как бизнесът му расте, Джон погледна живота си ретроспективно и осъзна, че арогантността му в крайна сметка би го довела до самота. Беше благодарен, че съдбата му даде още един шанс и че избра да бъде щедър, вместо груб. Той вярваше, че неговата щедрост в крайна сметка ще му осигури щастлив живот.

Какво можем да научим от тази история?

Отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас. Саманта винаги беше мила с двете бедни момчета, защото им съчувстваше. Скоро Джон осъзна, че трябва да бъде мил, защото арогантността му не го доведе доникъде.
Добре е да слушате подчинените си. Тъй като Джон беше арогантен, той никога не искаше да се вслуша в съвета на Саманта. Смяташе, че тя не е мъдра, защото работеше под негово ръководство, но скоро осъзна, че тя е предимство за неговия ресторант.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft