Содена питка 3 рецепти за Бъдни вечер

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Содена питка 3 рецепти за Бъдни вечер
Содена питка 3 рецепти за Бъдни вечер
6764
Содена питка 3 рецепти за Бъдни вечер
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тук са три от най-популярните рецепти за содена питка за Бъдни вечер . Според традициите, едно от задължителните ястия на трапезата на Бъдни вечер е постна содена питка.

Според народните вярвания тя символизира здравето, единството и благополучието на цялото семейството. 

Как се прави постна содена питка

 

Първа рецепта: 

Необходими продукти:

  • 500 г брашно + 50 г за замесване
  • 350 мл газирана вода
  • 2 с.л.
оцет (за гасене на содата)
  • 2 с.л. олио 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. или 3 г сол
  • 1 ч.л. или 3 г захар
  • 10 г бакпулвер (едно пакетче)
  • Пресейте брашното предварително, за да го аерирате и да стане пухкава питката. Смесете сухите съставки в голяма купа – брашното, содата, бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте добре, за да се смесят.

    Направете кладенче в средата на сухите съставки и започнете да добавяте газираната вода. Прибавете оцета и олиото и разбъркайте добре с лъжица. Постепенно включете ръцете, за да омесите тестото.

    В някои рецепти се препоръчва първо да се смесят содата и оцета и после да се добави брашното, но за да бухне тестото, химическата реакция трябва да стане в него, а не извън него.

    Омесваме тестото в купата или на леко набрашнена повърхност, докато стане гладко и хомогенно. Тестото трябва да е меко, но не твърде лепкаво. Ако е необходимо, добавете още малко газирана вода или брашно, за да постигнете желаната консистенция.

    Намажете тестото с олио и го оставете да престои 30 минути в покрита купа, за да се отпусне.

    В предварително намазания с олио съд за печене поставете тестото и оформете питката в желаната форма без много да  натискате и мачкате. С остър нож направете кръстче по повърхността на питката, за да излиза парата. То също носи и символика в този свят християнски празник.

    Покрийте съда с капак или алуминиево фолио, защото има опасност питката да загори отгоре, а отвътре да остане недопечена.

    Поставете съда в долната част на предварително загрята фурна на 180°C, без вентилатор. Содената питка се пече около 40 минути или докато придобие апетитна златиста коричка.

    Когато питката е готова, я извадете и оставете да изстине, покрита с чиста кърпа, за да омекне коричката.

    Втори вариант:

    Необходими продукти

    • 350 g брашно
    • 1 ч.л.сол
    • 1 ч.л.сода бикарбонат
    • 1 - 2 с.л.оцет
    • 1 с.л.зехтин
    • 200 ml вода

    В малка купа добавяме оцета и гасим содата в него. Пресяваме брашното и солта в друга по-голяма купа и добавяме водата, содата с оцета и мазнината. Замесваме тесто, което прехвърляме върху подходящ плот и продължаваме на месим, като добавяме допълнително количество брашно, за да не ни залепва. Офорямяме на топка и оставяме да почине за 5 – 10 min. В случай че ще приготвяме празнична питка, скриваме паричката в тестото преди да оформим на топка и слагаме в подходяща тава. Правим кръстче отгоре по повърхността на питката и я печем на 220° C за 20 – 25 min. Проверяваме готовността с клечка и когато я извадим суха, вадим питката от фурната и оставяме да изстине.

    Трети вариант

    • 350 г брашно
    • 1 ч.л.сол
    • 1 ч.л.сода бикарбонат
    • 1 - 2 с.л.оцет
    • 1 с.л.зехтин
    • 200 мл вода

    Пресяваме брашното, солта и содата в голяма купа. Разбъркваме, за да се разпредели всичко равномерно. Добавяме течните съставки и разбъркваме, докато съставките се смесят. Правим тестото на топка с помощта на допълнително количество брашно, като не месим, а само леко и внимателно го оформяме. След това го превхърляме в тава, правим кръстче и я печем на 220° C за 20 – 25 min. Проверяваме готовността с клечка и когато я извадим суха, вадим питката от фурната и оставяме да изстине.

    Полезни съвети:

    Ако предпочитате по-мека коричка, можете да опитате да печете питката в плик за печене.
    За още по-вкусна питка, можете да добавите семена по ваш избор като слънчогледови, тиквени или сусам.
    В питката обикновено се слага зърно боб за плодородие, клонче дрян и паричка. Тя се смята за символ на късмет и благополучие и е важен елемент от традициите на Бъдни вечер.

    Содената питка е напълно постна, без животински продукти, което я прави идеална за празника.

    Приятно готвене и добър апетит!

    Редактор: Ясен Чаушев
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft