Съставът на пъпеша от полезни вещества е толкова богат, че на пръв поглед изглежда смущаващ. Ароматният и божествено вкусен плод съдържа: протеини, растителни фибри, органични киселини, калий, желязо, витамини С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магнезий, фосфор, калций, мед, инозитол, силиций, желязо и други. Затова, освен че може да си го хапвате по всяко време, може да използвате пъпеша за лечебни цели.
Вана с пъпеш - в топла, но не гореща вода (36-37 ºC), налейте чаша сок от пъпеш и сложете нарязани на парчета пъпеш или кора от диня.
Компрес на гърдите с меката част на пъпеша облекчава бронхит , пневмония и астматични пристъпи . Вътрешността на плода, както и кората му може да прилагате върху абсцеси и натъртвания .
Сокът от пъпеш е лековит срещу настинки , уролитиаза (препоръчва се да се пие сок от пъпеш с отвара от магданоз) и за изхвърляне на глисти от тялото (за целта се приема по 1 чаша пресен сок сутрин на празен стомах).