8 големи яйца
1 опаковка замразен спанак (350 гр) или същото количество листно цвекло
4 малки лукчета, нарязани на ситно
6 скилидки чесън или 2 ч.л. счукан чесън
3 - 4 с.л. зехтин
по 1/4 чаша червени и зелени пиперки
2 с.л. пресен магданоз или мента, или смес от двете, нарязани ситно
1 чаша ситен булгур
1 чаша пилешки бульон или зеленчуков бульон или вода
подправки по избор: сол, червен пипер, смлян бахар и канела, щипка прясно смляно индийско орехче, щипка куркума, кимион, черен пипер и др. по Ваш вкус.
Разбийте яйцата в голяма купа. Размразете спанака и изстискайте добре водата. Нарежете всички зеленчуци. Запържете ги няколко минути в зехтина, след това прибавете пресните подправки и спанака и смесете всичко много добре. Прибавете изстискания спанак и зеленчуците към яйцата и разбъркайте. В малка купа сложете булгура и отмерете 1 чаена чаша вода, която налейте върху булгура. Оставете го да абсорбира водата няколко минути, след това сложете сместа в голяма купа заедно с яйцата и зеленчуците. Добавете сухите подправки на вкус.
Намазнете форма за торта или тавичка с малко масло или зехтин и излейте вътре сместа. Загрейте фурната на 180 градуса и сложете вътре тавичката (формата). Печете около 35-45 минути, докато повърхността се надигне, а сместа се изпече и отвътре. Оставете да се охлади и нарежете на малки квадратчета или във форма по желание.