Ако искате да разнообразите менюто си от солени печива, то тези Солени царевични пастички са чудесна алтернатива на популярните баници, тутманици и пици. Всичко се мери с чаша, така че е супер лесно и удобно.
Солени царевични пастички
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
- 3 чаши царевично брашно
- 3 чаши бяло пшенично брашно
- 1 торбичка бакпулвер
- 1 чаша олио
- 4 чаши газирана вода 2 супени лъжици
- сол или на вкус
- 4 супени лъжици лютеница или 2 супени лъжици червен пипер на прах
- сусам по желание
- постна майонеза
- растителен кашкавал (ако не постите, може и обикновен, както и краве сирене)
Приготвяне:
Включете фурната да загрява до 200 градуса. В дълбока купа смесете брашното с бакпулвера, след което добавете солта и олиото и 3 чаши газирана вода.
Добавете последната (4-та чаша) постепенно. Разбъркайте добре, за да няма бучки и разделете сместа на 2 части.
Снимка: YouTube
Сместа е малко по-рядка, но така трябва да бъде. В първата част добавете лютеница и разбъркайте. Изсипва се в застлана с хартия тава с диаметър 28 см (или по-голяма) и се пече 5-6 минути в загрятата фурна.
След това отгоре се изсипва жълтата част, поръсва се със сусам и се връща във фурната да се запече за още 30 минути.
Снимка: YouTube
Става меко и вкусно все едно е с яйца.
Снимка: YouTube
По желание може да се намаже с постна майонеза и да се настърже отгоре кашкавал, но и само така е много вкусно.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube